cookie-og-privatlivspolitik
Mere offentligt-privat samarbejde om ny sundhedsteknologi bør være en del af fremtidens sundhedsvæsen, mener Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen. Det kan også ende med at blive en god forretning - for det næste danske eksporteventyr kan ligge her, mener han. (Arkivfoto)
Mere offentligt-privat samarbejde om ny sundhedsteknologi bør være en del af fremtidens sundhedsvæsen, mener Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen. Det kan også ende med at blive en god forretning - for det næste danske eksporteventyr kan ligge her, mener han. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland

Dansk Industri i udspil: Teknologi skal fremtidssikre sundhedsvæsnet

Der er brug for reform af sundhedsvæsnet nu, lyder det fra Dansk Industri, der er klar med en række forslag.
22. september 2021 kl. 04:30 Af Ritzau

Da regeringen tidligere på måneden præsenterede reformprogrammet "Danmark kan mere 1", var det med ambitioner om at gøre Danmark grønnere, klogere, flittigere og rigere i 2030.

Men hvad med også at gøre os sundere, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI), som i et nyt udspil selv har en række forslag til, hvordan det kan ske.

- Vi står på ryggen af en global sundhedskrise, hvor vi i Danmark har klaret os exceptionelt godt gennem digitalisering, et tillidsbaseret samfund og et privat-offentligt samarbejde, siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i DI.

- Så alle forudsætningerne er til stede for at fortsætte det gode samarbejde og tage sundhedsområdet ind i næste generation af behandlinger og forebyggelse.

Regeringen vil fremsætte sit forslag til en sundhedsreform her i efteråret.

Annonce

Ifølge Dansk Industri bør fokus være på den voksende gruppe af patienter med kroniske sygdomme.

- Der er blevet 25 procent flere kronikere i løbet af de seneste ti år. Det er alt fra diabetes til kræft, depression og høretab. Dem kan vi behandle betydeligt bedre. Her har vi både en stor udfordring, men også en stor mulighed.

- De er ofte langtidssyge, og det har store personlige konsekvenser. Men det betyder også stor økonomisk påvirkning af samfundet, og det fjerner hænder fra arbejdsmarkedet. Så vi har alle sammen en interesse i det, siger Lars Sandahl Sørensen.

Hovedoverskrifterne i udspillet lyder på mere ny sundhedsteknologi, bedre sammenhæng mellem sektorer og udveksling af data.

Blandt de konkrete forslag er pakkeforløb for kronikere, og at der skal være et tilbud om telemedicin inden for alle de store kroniske sygdomsgrupper senest i 2030.

Annonce

Allerede nu er patienter med lungesygdommen KOL omfattet af et sådant tilbud. De måler blandt andet selv iltmætning i blodet hjemmefra. Løsningerne leveres af private virksomheder efter et udbud.

Det ser DI selvsagt gerne mere af. DI-bossen mener, at netop offentligt-privat samarbejde er med til at få os så godt igennem coronakrisen.

For eksempel med testfaciliteter, udvikling af vacciner, værnemidler og coronapas.

- Det er eksempler på, hvor meget vi kan, når vi skal. Men nogle af de udfordringer, vi står over for som samfund i de kommende år, er enormt store, hvad angår vores sundhedssituation, siger Lars Sandahl Sørensen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver i en kommentar, at det også er regeringens ambition at gøre Danmark sundere med en bred sundhedsaftale.

Annonce

- Det er stadig min forventning at kunne præsentere regeringens udspil i dette efterår - et udspil, som vil sikre fundamentet for de forandringer i sundhedsvæsenet, som er nødvendige for at håndtere flere ældre og flere mennesker med kroniske sygdomme og psykiske lidelser, siger han.

Hos Danske Regioner ser formand for Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde Lotte Langballe (DF) positivt på mere offentligt-privat samarbejde.

- Grundstenen for det er på plads. Der, hvor udfordringen kan være, er i forhold til udbudsreglerne, som kan være til hinder for, at de innovative løsninger kommer i brug, siger hun.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

Annonce

ANNONCE