cookie-og-privatlivspolitik
Der er en politisk diskussion om, hvad der skal ske med de omkring 200.000 AstraZeneca-vacciner, som Danmark har liggende på køl. De blå partier har opfordret til, at man skal give vaccinen til de danskere, der gerne vil have den. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har bedt Sundhedsstyrelsen komme med et oplæg. (Arkivfoto)
Der er en politisk diskussion om, hvad der skal ske med de omkring 200.000 AstraZeneca-vacciner, som Danmark har liggende på køl. De blå partier har opfordret til, at man skal give vaccinen til de danskere, der gerne vil have den. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har bedt Sundhedsstyrelsen komme med et oplæg. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland

Danskere kan tage skrottet vaccine og få erstatning ved skader

Det ændrer ikke på muligheden for at få erstatning, hvis man aktivt vælger at tage AstraZeneca-vaccinen.
16. april 2021 kl. 09:10 Af Ritzau

Hvis Folketinget skulle give mulighed for at tage den ellers skrottede AstraZeneca-vaccine, vil man kunne få erstatning ved eventuelle alvorlige bivirkninger som blodpropper.

Det fortæller Karen-Inger Bast, der er direktør for Patienterstatningen.

Det er den institution i Danmark, som behandler erstatningssager i forbindelse med bivirkninger fra lægemidler.

- De borgere, der måtte tage imod vaccinen, vil være fuldt ud dækket for de skader, der måtte komme.

- Selv om man er informeret og tager vaccinen frivilligt, er man dækket af den danske erstatningsordning, siger hun.

Annonce

Karen-Inger Bast forklarer, at juraen på området er relativ enkel.

For al medicin - herunder vacciner - udleveret i Danmark, der er godkendt af enten Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) eller Lægemiddelstyrelsen, vil man kunne få erstatning ved alvorlige bivirkninger.

Det er Sundhedsministeriet, som skal betale erstatning til patienten.

Der kører i øjeblikket en politisk diskussion om, hvad der skal ske med de omkring 200.000 AstraZeneca-vacciner, som Danmark har liggende på køl.

De blå partier i Folketinget har opfordret til, at man skal give vaccinen til de danskere, der gerne vil have den.

Annonce

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde onsdag, at han har bedt Sundhedsstyrelsen komme med et oplæg til, hvordan man ville kunne give AstraZeneca-vaccinen til borgere, der frivilligt vil have den.

Magnus Heunicke sagde, at han først ville tage stilling til spørgsmålet, når han havde set oplægget - herunder hvem der har ansvaret, og hvordan det er med erstatninger.

Men ifølge Patienterstatningen er der ikke noget at skulle afklare i forhold til erstatninger, når man ser på den nuværende lovgivning.

- Man vil selvfølgelig altid kunne ændre loven, hvis der er politisk vilje til det, men som det er nu, vil en borger, der tager AstraZeneca-vaccinen og oplever alvorlige bivirkninger, kunne få erstatning, siger hun.

De konkrete erstatninger ved vaccineskader afhænger blandt andet af, hvorvidt man har nedsat erhvervsevne - altså om skaden er så voldsom, at man ikke kan arbejde i samme omfang som tidligere.

Annonce

De danske sundhedsmyndigheder besluttede onsdag at skrotte AstraZeneca-vaccinen fra det danske vaccinationsprogram.

Begrundelsen er, at der formodes at være en sammenhæng mellem sjældne tilfælde af blodpropper og vaccinen.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at den vil gøre mere skade på nuværende tidspunkt, hvor Danmark har kontrol over smitten, og der er andre tilgængelige vacciner.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

Annonce

ANNONCE