cookie-og-privatlivspolitik
Den danske befolkning markerer sig som de mest pligtopfyldende, når det kommer til god håndhygiejne. Men i forhold til antallet af kontakter er vi langt mere sociale end befolkningen i andre lande, viser et studie af danskernes adfærd. (Arkivfoto).
Den danske befolkning markerer sig som de mest pligtopfyldende, når det kommer til god håndhygiejne. Men i forhold til antallet af kontakter er vi langt mere sociale end befolkningen i andre lande, viser et studie af danskernes adfærd. (Arkivfoto).
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Indland

Danskerne spritter mere af og er mere sociale end nabolande

Undersøgelse af danskernes adfærd under coronakrisen viser, at vi i høj grad lytter til myndighedernes råd.
21. september 2020 kl. 07:44 Af Ritzau

Annonce

Danskerne er mestre i at vaske hænder og spritte af, men vi er også de mest sociale under coronakrisen sammenlignet med folk i andre lande.

Det fortæller Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet.

Han leder et forskningsprojekt, der siden marts har undersøgt befolkningens adfærd under coronapandemien.

Og sammenlignet med Sverige, Tyskland, Frankrig, Italien, Ungarn, Storbritannien og USA skiller den danske befolkning sig ud, både når det kommer til håndhygiejne og antallet af kontakter.

- Status er, at vi danskere er rigtig gode til håndhygiejne. Både når vi sammenligner os med vores adfærd i foråret og med andre lande, siger Michael Bang Petersen.

- Men til gengæld er vi ikke så gode til at holde afstand og begrænse antallet af kontakter. Vi har betydeligt flere kontakter, end vi havde i foråret. Og også mange flere kontakter end de lande, vi normalt sammenligner os med.

Den adfærd giver dog god mening, hvis man ser på myndighedernes anbefalinger, vurderer Michael Bang Petersen.

- Sundhedsstyrelsen sagde i forbindelse med genåbningen, at det vigtigste er god håndhygiejne, og så kommer afstand på andenpladsen. Så på den måde kan vi se, at danskerne er villige til at gøre, hvad de bliver bedt om, siger han.

- Men det understreger også vigtigheden af klar kommunikation fra myndighedernes side, i forhold til at vi gør det, der er hensigtsmæssigt i forhold til at begrænse smittespredning.

Generelt viser studiet også, at danskernes opmærksomhed på at følge retningslinjerne stiger i takt med smittetallene.

- Det store spørgsmål er derfor, om det markante smittetal, som vi ser nu, er nok til, at vi ved egen kraft kan komme tilbage til forårets opmærksomhed på at holde afstand, siger Michael Bang Petersen.

Myndighederne anbefaler, at man begrænser antallet af kontakter i efteråret. Men ifølge professoren mangler der konkrete anvisninger til, hvordan det konkret skal gøres.

- Så der er blevet lagt et ansvar over på den enkelte borger. Vi kunne godt finde ud af at holde afstand i et lukket samfund, så spørgsmålet er nu, om vi kan finde ud af det i et mere åbent samfund.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

Annonce