cookie-og-privatlivspolitik
Den 15. marts går klimabekymrede børn, unge og voksne sammen i en global strejke under bevægelsen FridaysForFuture, som er startet af den 16-årige svensker Greta Thunbergs "Skolstrejk för klimatet". Den 25. januar 2019 gik skoleelever på gaden under samme bevægelse (på billedet) i Berlin.
Den 15. marts går klimabekymrede børn, unge og voksne sammen i en global strejke under bevægelsen FridaysForFuture, som er startet af den 16-årige svensker Greta Thunbergs "Skolstrejk för klimatet". Den 25. januar 2019 gik skoleelever på gaden under samme bevægelse (på billedet) i Berlin.
Foto: Odd Andersen/Ritzau Scanpix

Indland

Den unge generation går forrest i klimakampen

Den 15. marts kalder skoleelever og studerende verden over til klimakamp i en stor klimastrejke.
15. marts 2019 kl. 05:00 Af /ritzau/

Annonce

Med hjemmelavede bannere og papskilte trodser skoleelever marts-kulden, når de fredag den 15. marts klimastrejker.

I Sønderborg er det 17-årige Rasmus Madsen fra Alssundgymnasiet, som er medarrangør af den lokale klimastrejke.

Han mener, klimaproblemerne skal løses i fællesskab, og netop derfor lægger han alle sine kræfter i at stable fredagens klimastrejke på benene.

- Jeg kan ikke se, hvordan vi skal være sammen, være glade og have det godt, hvis vi er bange for fremtiden og for de udfordringer, vi står overfor.

- Vi skal gøre det sammen og tro på det sammen, siger han.

I Ribe er 18-årige Karen Krogh Nielsen med til at arrangere den lokale klimastrejke.

Hun er ikke i tvivl om betydningen af klimastrejkerne.

- Politikerne må lytte, når de ser, hvor mange vi er, og hvor stort det bliver. Jeg synes selvfølgelig, det kan gå hurtigere, men jeg er helt sikker på, at det nytter, når vi bliver ved.

Der er flere grunde til, at de unge kaster sig ind i klimakampen.

Det fortæller Maria Bruselius-Jensen, som er lektor ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet.

- De unge taler også om at brænde for en sag, og det bliver en meget sanselig oplevelse for dem. Det er vigtigt for de unge, at de virkelig gør og ser en forskel, siger hun.

- Jeg tror, at klimaproblematikken er et af de store spørgsmål, som det er vigtigt for den her generation at besvare. Hvordan kan vi leve et godt liv, samtidig med at vi passer på vores klode?

Skoleelever og studerende fra mere end 89 lande går på gaderne i mere end 1000 byer under bevægelsen "FridaysForFuture" den 15. marts.

Bevægelsen er inspireret af den 16-årige svensker Greta Thunberg, som siden august 2018 har strejket fra skole hver fredag for at sætte fokus på klimaforandringerne.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. bjørnebrønden 24. maj 2019 kl. 08.57

AF: LEIF A. JENSEN

Byrådet lader… 23. maj 2019 kl. 19.03

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

Annonce