cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Den vrede digter Ørnsbo er død - 86 år

Ørnsbo var kendt for sin vrede og samfundsrevsende stemme, der kombineret med et stort talent gav genlyd.
15. august 2019 kl. 14:11 Af /ritzau/

Annonce

Forfatteren Jess Ørnsbo er afgået ved døden efter længere tids sygdom - 86 år.

Det oplyser forlaget Gyldendal.

Han var landets mest spillede dramatiker i 90'erne og revsede stadig danskerne med sit aggressive ordlokomotiv trods sin fremskredne alder.

Den vrede digter, forsmået modernist og gammel gnaven mand. Den danske forfatter og digter Jess Ørnsbo er blevet kaldt mangt og meget gennem sin litterære karriere.

Han har været kendt for sin groteske og samfundsrevsende absurdisme, som er uden modstykke i moderne dansk litteratur.

At blive beskrevet som den vrede mand generede ikke Ørnsbo, fortalte han Jyllands-Posten i 2017.

- Jeg er født satiriker, og satirikere får aldrig nogen venner. Alle - lige fra det yderste højre til det yderste venstre - hader satirikeren, indviede han journalisten i iført lædervest og et glas rosévin i hånden fra sit hjem i Viby Sjælland.

I 2016 var han aktuel med bogen "Sidste udkald". Her fortæller han i digte og i prosatekster om, hvordan det var at vokse op med en tavs kartoffelhandler på Vesterbro og om sin studietid i Polen i 1950'erne.

Kort før nytår sidste år udgav han digtsamlingen "33 digte" og skrev sig dermed ind i historien som Danmarks måske ældste digter.

Jess Ørnsbo debuterede som 28-årig i 1960 med "Digte" og satte sig straks fast på den danske kulturnethinde med et sjældent set sarkastisk sortsyn. Dér sad han lige siden.

Hans lyrik har længe haft plads i det danske gymnasiepensum, ligesom hans dramatik er blevet opført på Det Kgl. Teater. Stykket "Majonæse" fra 1988 er sågar indlemmet i den store Kulturkanon fra 2006.

Han har modtaget adskillige priser, blandt andet Danske Dramatikeres Hæderspris i 1989 og err desuden tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Han efterlader sig sin kone, forfatteren Dorrit Willumsen, og deres fælles søn, Tore Ørnsbo.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

Annonce