cookie-og-privatlivspolitik
Kraniet, der blev fundet i Grækenland, og som der menes at stamme fra Homo sapiens, har fået navnet Apidima 1, og som forskerne mener er mindst 210.000 år gammelt.
Kraniet, der blev fundet i Grækenland, og som der menes at stamme fra Homo sapiens, har fået navnet Apidima 1, og som forskerne mener er mindst 210.000 år gammelt.
Foto: Katerina Harvati/Ritzau Scanpix

Indland

Det moderne menneske indvandrede tidligere til Europa

210.000 år gammelt kranie kan være det tidligste tegn på moderne mennesker i Europa.
10. juli 2019 kl. 20:38

Annonce

Det moderne menneske kom til Europa langt tidligere end først antaget.

Det mener flere forskere efter at have undersøgt to fossile kranier, der blev fundet i en klippehule i Grækenland i 1978, skriver Videnskab.dk.

Et internationalt forskerhold har siden lavet omfattende analyser af de to kranier, og de konkluderer, at det ældste kranie er mindst 210.000 år gammelt.

Det stammer med stor sandsynlighed fra det moderne menneske, der også kaldes Homo sapiens.

- Det betyder, at mennesket udvandrede fra Afrika for mere end 210.000 år siden, og at de nåede længere, end vi tidligere har troet. Helt til Europa, siger Katerina Harvati-Papatheodorou, der er professor på Sektion for Palæontologi på Türbingen Universitet i Tyskland ifølge Videnskab.dk.

Det andet fundne kranie er cirka 170.000 år gammelt og stammer fra menneskearten neandertaler.

Ifølge Felix Riede, der er professor på Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier på Aarhus Universitet, bliver modellen for menneskets evolution bekræftet, efter man har analyseret det 210.000 år gamle kranie.

- Det her bekræfter egentlig, at menneskets udvandring fra Afrika foregik over flere udvandringsbølger. Det har man ikke fundet evidens for før i Europa, siger Felix Riede til Ritzau.

- Vi har evidens for udvandring af mennesket og udskiftning i populationer i andre dele af verden, så det her er endnu en brik i det billede, vi har af menneskets evolution inden for de seneste 300.000 år, siger han.

Det moderne menneske kom tilsyneladende til hulen i Grækenland, før neandertaleren gjorde.

Det hidtil tidligste bevis på moderne mennesker udenfor Afrika stammer fra Israel og er 190.000 år gammelt.

For omkring fire til fem millioner år siden udvandrede de første neandertalere fra Afrika til Europa, hvor de gennem hundredtusindvis af år tilpassede sig det koldere klima.

Imens udviklede Homo sapiens sig i Afrika.

- Homo sapiens vandrede også tilbage til Afrika igen. Populationer af tidligere mennesker inklusiv Homo sapiens uddøde ofte, hvor de befandt sig. De opstod i områder, men har ikke kunnet finde fodfæste, og så er de blevet erstattet af andre udvandringsbølger, siger Felix Riede.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Moderne befolkningsopdragelse 21. oktober 2019 kl. 12.46

AF: BJARKE ROSENKILDE

Når Gud er død. 21. oktober 2019 kl. 02.13

AF: JOHN WENNERWALD

Velfærd i kommunerne 20. oktober 2019 kl. 21.26

AF: BJARKE ROSENKILDE

Borgerens stat 19. oktober 2019 kl. 13.42

Annonce