cookie-og-privatlivspolitik
Kongehusets nytårstaffel har været en tradition i flere århundreder, men efter årsskiftet til 2021 vil det traditionsrige middagsselskab for bare anden gang ikke blive afholdt. (Arkivfoto)
Kongehusets nytårstaffel har været en tradition i flere århundreder, men efter årsskiftet til 2021 vil det traditionsrige middagsselskab for bare anden gang ikke blive afholdt. (Arkivfoto)
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland

Dronningens nytårstaffel og nytårskure er aflyst

Årets store nytårstaffel og det nye års nytårskure bliver skrottet på grund af covid-19, oplyser kongehuset.
20. oktober 2020 kl. 11:12 Af Ritzau

Annonce

Fra kong Frederik den 3.'s tid i det 17. århundrede har kongehuset årligt inviteret diverse embedsmænd og Danmarks officielle repræsentanter til nytårstaffel og efterfølgende nytårskurer i begyndelsen af det nye år.

I år bliver det traditionen dog brudt for bare anden gang nogensinde.

Kongehuset aflyser nemlig nytårstaflet og de efterfølgende nytårskure på grund af coronapandemien.

Det skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

De store arrangementer er kun blevet aflyst én gang før. Det drejede sig om nytårstaflet og nytårskurene i 2005, der blev aflyst som følge af tsunamien i Sydøstasien i julen 2004.

Nytårstaflet skulle være afholdt den 1. januar 2021.

Som regel er det regeringen, repræsentanter for det officielle Danmark, Folketingets formand og hoffet ved kongehuset, der deltager i den traditionsrige middagsselskab.

I den følgende uge skulle der have været afholdt nytårskure den 4. og 5. januar.

Normalt ville deltagerlisten tælle alt lige fra Højesteret til Beredskabsstyrelsen samt repræsentanter for større landsorganisationer og kongelige protektioner.

De bliver dog erstattet af en mindre nytårskur på Christiansborg den 4. januar, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) og en række andre repræsentanter for Danmark er inviteret.

Der er ikke nogen, der ved med sikkerhed, hvor gammel traditionen med nytårstaflet er, men ifølge kongehuset blev arrangementet allerede i det 1600-tallet omtalt som gammel skik.

Traditionen med nytårskure, der strækker sig over flere dage, er udviklet efter 1. verdenskrig, hvor antallet af gæster blev for mange til, at arrangementet kunne gennemføres på en og samme dag den 1. januar.

Én tradition, der dog ikke står for skud, er den årlige nytårstale.

Dronning Margrethe vil som planlagt indtage stolen på sit kontor nytårsaften klokken 18, hvor hun vil levere sin tale til nationen.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

Annonce