cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Efter 24 års forberedelse får flyvevåbnet første F-35-fly

I 1997 gik Danmark med i industrisamarbejde omkring F-35, og onsdag modtager Flyvevåbnet det første kampfly.
07. april 2021 kl. 06:30 Af Ritzau

Det danske flyvevåben vil nå en milepæl onsdag, når det får overleveret sit første F-35-kampfly ved en ceremoni på flyvestationen NAS Fort Worth i den amerikanske delstat Texas.

Det siger generalmajor og chef for Flyvevåbnet Anders Rex, der ser frem til onsdagens ceremoni, hvor han selv er til stede.

- Det er højtideligholdelsen af overleveringen. Der er nok også lidt fanfare og lidt Hollywood-stemning.

- Man kan kalde det her kulminationen på en rigtig lang proces og rigtig meget arbejde i alle afkroge af Forsvaret, siger Anders Rex.

Processen med at få det nye kampfly kan dateres helt tilbage til 1997, hvor Danmark gik med i industrisamarbejdet omkring udviklingen af F-35-kampflyet.

Annonce

Når flyet onsdag er overleveret til de danske repræsentanter er næste skridt at få flyet i luften med en dansk pilot i cockpittet. Det forventes at ske i maj.

To danske piloter har allerede fløjet i en F-35. Men på daværende tidspunkt var flyet ikke danskejet.

Danmark har i alt indkøbt 27 F-35-kampfly, der løbende vil blive overleveret frem til 2026.

Indkøbet af flytypen, der på sigt skal erstatte de nuværende F-16-fly, er det største militære indkøb i dansk forsvarshistorie.

Ifølge Anders Rex er det svært at sammenligne F-16 med F-35.

Annonce

- Piloterne, jeg har talt med, som har fløjet begge, siger, det er svært at forklare, hvad forskellen er. Men de siger, at noget af det første man skal, det er at glemme alt, man ved.

- Flyet er selvfølgelig meget mere avanceret. Når man ser på det, kan man forstå, at der er gjort en hel masse ting for at gøre det sværere at se på radar og sværere at se med varmesøgende sensorer. Der hænger ikke noget udenpå, for alt der hænger udenpå, er med til at gøre, at det er lettere at se på en radar, siger Anders Rex.

Selv om det første fly onsdag overdrages til danske hænder, er det først i efteråret 2023, at en F-35 vil stå på dansk jord.

De første syv fly vil nemlig blive i USA på Luke Air Force Base i Arizona, hvor danske piloter skal oplæres. Det sker i samarbejde med amerikanere og hollændere, og sammen vil de hjælpe hinanden med blandt andet træning og udvikling.

Onsdag vil en række højtrangerende personer fra det amerikanske militær være til stede, og så vil der også være danske firmaer repræsenteret vedceremonien.

Annonce

For eksempel har den danske virksomhed Terma produceret komponenter til kampflyet siden 2004. Selve flyet er produceret af amerikanske Lockheed Martin.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

Annonce

ANNONCE