cookie-og-privatlivspolitik
Det var en følelsesladet dag, da statsminister Mette Frederiksen i 2019 sagde undskyld for omsorgssvigt af tidligere anbragte på Godhavn og andre børnehjem. (Arkivfoto).
Det var en følelsesladet dag, da statsminister Mette Frederiksen i 2019 sagde undskyld for omsorgssvigt af tidligere anbragte på Godhavn og andre børnehjem. (Arkivfoto).
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Indland

Efter forlig stævner 28 Godhavnsdrenge staten for millioner

Tidligere børnehjemsbørn kræver hver 300.000 kroner i godtgørelse, efter at andre har fået samme beløb.
16. juni 2021 kl. 12:45 Af Ritzau

28 tidligere beboere på børnehjemmet Godhavn stævner staten for samlet 8,4 millioner kroner. Det skriver Jyllands-Posten.

De søger hver om en godtgørelse på 300.000 kroner efter at være udsat for misrøgt på børnehjemmet i 1960'erne.

I februar blev 17 andre Godhavnsbørn tilkendt 300.000 kroner hver i godtgørelse af staten for misrøgt efter at have indgået forlig.

De tidligere børnehjemsbørns advokat, Mads Pramming, undrer sig over, at staten ikke bare udbetaler godtgørelsen med det samme.

De 28 drenge har nemlig boet på Godhavn i samme periode som de 17, der allerede har fået godtgørelse, siger han til avisen.

Annonce

- Staten har lagt sig fladt ned og sagt undskyld, og alligevel vælger man at tvinge sagen i gennem retssystemet, siger advokaten.

De 17 Godhavnsbørn, der tilbage i februar fik tilkendt godtgørelse, stævnede staten i 2020.

Det skete, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i 2019 kort efter sin valgsejr som den første statsminister undskyldte for den behandling, en stor gruppe børn blev udsat for på børnehjem i 1960'erne og 1970'erne.

Ministre under både Helle Thorning-Schmidts (S) og Lars Løkke Rasmussens (V) regeringer har ikke villet give en officiel undskyldning. Det gjorde Mette Frederiksen, og derefter kom stævningen.

De kummerlige forhold og overgreb, som børn på børnehjem som Godhavn blev udsat for, var længe ukendt i den brede offentlighed.

Annonce

I 2005 afdækkede en DR-dokumentar dog overgrebene. Og i 2010 viste en rapport, at drenge på Godhavn i årtier var blevet udsat for fysisk og psykisk vanrøgt, medicinske forsøg og seksuelle overgreb.

I organisationen Børns Vilkår er man uforstående over for, at staten ikke - som med de 17 i første runde - har ønsket at indgå et forlig om en godtgørelse til de 28 tidligere Godhavns-børn i anden runde.

- Vores vurdering har været, at den her sag slet ikke skulle føres ved en domstol, men bare følge i slipstrømmen på den tidligere sag, siger juridisk seniorrådgiver Ingrid Hartelius Dall til Ritzau.

- De 28 tidligere anbragte har været der i samme periode som de 17 første. Forholdene er fuldstændig tilsvarende, siger hun.

- At de først melder sig i anden runde skyldes enten, at de først nu er blevet klar over muligheden for at søge godtgørelse. Det kan også være, at de har skullet tage et langt tilløb, fordi det at stå frem og fortælle noget, man har undertrykt så længe, er en stor beslutning, siger seniorrådgiveren.

Annonce

Organisationen er bisidder for de tidligere Godhavns-børn. Yderligere en håndfuld sager fra anbragte på Godhavn ligger nu til vurdering hos Børns Vilkår.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tilbage i trædemøllen 01. august 2021 kl. 23.41

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

Annonce

ANNONCE