cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Efter kritik for interview: Grønlands landsstyre laver rokade

Pele Broberg mister området for udenrigsanliggender efter kritik for interview i Berlingske.
27. september 2021 kl. 15:47 Af Ritzau

Det grønlandske landsstyre har mandag været gennem en rokade.

Den indebærer blandt andet, at landsstyreformand Múte B. Egede overtager området for udenrigsanliggender fra Pele Broberg.

Det oplyser Múte B. Egede ifølge det grønlandske medie Sermitsiaq. AG.

Pele Broberg tiltrak sig i sidste uge opmærksomhed efter et interview med Berlingske.

Heri gav han udtryk for, at ordet rigsfællesskab ikke var dækkende for forholdet mellem Danmark og Grønland, og at kun personer med inuit-baggrund burde være stemmeberettigede ved en eventuel afstemning om grønlandsk uafhængighed.

Annonce

- Det er jo ikke meningen, at de, der koloniserede landet, skal have lov at bestemme, om de vil blive ved med det eller ej, sagde han til Berlingske.

Det udløste ifølge Sermitsiaq kritik af Broberg internt i Naalakkersuisut, Grønlands landsstyre, og hos støttepartiet, Atassut.

Múte B. Egede var ifølge et andet grønlandsk medie, KNR, endda ude med et dementi og forklarede, at Pele Broberg ikke talte på Naalakkersuisuts vegne.

Mandag skulle der i forvejen udnævnes en ny naalakkersuisoq (minister) for børn, unge og familier. I samme ombæring valgte Múte B. Egede at fratage Pele Broberg dele af hans ressortområder - udenrigsanliggender og klimaområdet.

Pele Broberg er fortsat medlem af Naalakkersuisut med ansvar for erhverv og handel.

Annonce

- Vi har i koalitionen haft en dialog og er blevet enige om at gøre dette (rokere på ansvarsområderne, red.), siger Múte B. Egede ifølge Sermitsiaq.AG.

- Det vigtigste for os er, at vores mål og visioner er i førersædet. Og ikke mindst, at vi arbejder for landets og befolkningens bedste.

Den nye naalakkersuisoq for børn, unge og familier blev Paneeraq Olsen, der overtager fra Eqaluk Høegh, der trak sig i august.

Rokaden blev vedtaget uden nogen stemmer imod i det grønlandske landsting.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

Annonce

ANNONCE