cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Ekspert: Angreb på elforsyning kan destabilisere et land

Det overrasker ikke it-sikkerhedsekspert Peter Kruse, at hackere går efter at kunne lamme vital infrastruktur.
18. juli 2018 kl. 08:00 Af /ritzau/

Annonce

Danske energiselskaber er oplagte mål for hackerangreb, lyder det fra it-sikkerhedsekspert Peter Kruse.

- Vi har set, at elsektoren i eksempelvis Ukraine har været mål for angreb, som afskar befolkningen fra elnettet.

- Hvis man på den måde kan lamme en vital del af infrastrukturen, kan man destabilisere et land, siger Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS.

Danske energiselskaber har ifølge Center for Cybersikkerhed ved flere lejligheder været udsat for målrettet cyberspionage.

Chefen for centret, Thomas Lund-Sørensen, siger til Jyllands-Posten, at man har indikationer på, at "mange forstadier til et destruktivt angreb finder sted".

Der har med andre ord ikke været tale om cyberangreb, der er lykkedes, men der har været "følere" ud for at teste sikkerhedsniveauet.

Det overrasker ikke Peter Kruse.

- Det er meget respekteret i hackerkredse, hvis man kan få adgang til kritisk infrastruktur som forsyningsvirksomheder, hospitaler, transportselskaber og internetudbydere.

Peter Kruse understreger, at vi ikke kan vide, om hackergrupper på eget initiativ eller på vegne af en fjendtligt indstillet stat har spioneret mod danske energiselskaber.

I 2015 røg strømmen hos over 200.000 indbyggere i Ukraine, da en række elselskaber blev lagt ned af hackere.

- Det, der sker i sådan en situation er dels, at det har store økonomiske konsekvenser for et samfund. Dels går det ind og sår tvivl hos befolkningen om, hvorvidt staten har styr på vitale interesser, siger Peter Kruse.

At angrebene mod danske energiselskaber tilsyneladende ikke er lykkedes, tilskriver han en høj bevidsthed om truslen hos de selskaber, der sidder med nøglen til danskernes el og strøm.

- Mit indtryk er, at man i de danske forsyningsselskaber står skulder ved skulder og deler, alt hvad man ser af mulige trusler.

- Så går man ud og kommunikerer det til hinanden. Alene det gør, at vi ligger et godt stykke over niveauet i tilsvarende forsyningsvirksomheder i andre lande, siger Peter Kruse.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vi opretter eget vikarbureau 21. april 2019 kl. 22.43

AF: FÆLLESRÅDET FOR SAKSKØBING OG OMEGN

Stop udvidelsen af… 18. april 2019 kl. 09.25

AF: TOM AHLQVIST

Guldborgsund kommuneplan 2019-2031 17. april 2019 kl. 10.06

AF: MARTIN WOUTERS

Hvorfor forvaltes landets… 15. april 2019 kl. 20.15

Annonce