cookie-og-privatlivspolitik
En Scandlines-færge passerer en ramme med sten til en mole ved byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen nær Rødbyhavn 8. juli i år. I fremtiden kan alle følge med i miljøforholdene under byggeriet via en ny miljøportal ved navn Ægir, som Femern A/S åbner mandag. Den samler løbende målinger fra 14 bøjer i Femern Bælt med eksisterende viden om fugle, pattedyr og vandforhold.

3

Billeder

En Scandlines-færge passerer en ramme med sten til en mole ved byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen nær Rødbyhavn 8. juli i år. I fremtiden kan alle følge med i miljøforholdene under byggeriet via en ny miljøportal ved navn Ægir, som Femern A/S åbner mandag. Den samler løbende målinger fra 14 bøjer i Femern Bælt med eksisterende viden om fugle, pattedyr og vandforhold.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Indland

Femern-projektet lægger alle miljødata frem

Hvordan går det med marsvin og fugle? Alle kan nu overvåge miljøforholdene under byggeri af Femern-tunnelen.
02. november 2020 kl. 06:29 Af Ritzau

Annonce

Der var voldsom debat om konsekvenserne for naturen, da man i 1989 tog fat på at bygge forbindelsen over Storebælt. Og igen, da Danmark og Sverige begyndte på Øresundsbroen i 1990'erne.

Miljøorganisationer frygtede langvarige skader på dyreliv og havmiljø. Den statslige bygherre blev anklaget for at tilbageholde oplysninger.

Den debat vil man kunne undgå under det næste årtis arbejde med danmarkshistoriens største anlægsprojekt: Femern Bælt-tunnelen til Tyskland.

Vil man vide, hvordan det går med eksempelvis bestanden af det sjældne Østersø-marsvin, kan man i fremtiden hente direkte data på en ny miljøportal, som Femern A/S åbner mandag.

Den indeholder de seneste fire års miljøundersøgelser. Kombineret med live-data døgnet rundt fra 14 nye målestationer i Femern Bælt.

Annonce

Her vil myndigheder, miljøorganisationer og borgere kunne følge med, mens sænketunnelen anlægges.

Portalen er opkaldt efter jætten Ægir, havets konge i nordisk mytologi.

Projektet får stor ros fra grøn side.

"Et skatkammer. Dette er et klasseeksempel på åbenhed", lyder det fra naturgeograf Michael Løvendal Kruse. Han er Femern Bælt-ansvarlig i Danmarks Naturfredningsforening.

Han peger på netop Østersø-marsvinet. Arten er så sjælden, at der kun er 200-300 dyr tilbage.

Annonce

- Bøjerne i Femern Bælt er udstyret med forskelligt måleudstyr, heriblandt sonar. Hvis et marsvin kommer forbi på jagt, udsender det lyde i form af radarbølger - ligesom flagermus, siger Michael Løvendal Kruse.

- Ud fra bøjernes lydoptagelser kan man finde ud af, om det jager eller kalder på andre i nærheden. Herudfra får man en fin beskrivelse af, hvor mange marsvin der er, hvor de søger føde, og hvor de yngler.

Det er et genialt initiativ, at Femern A/S lægger alt ud. Det giver store muligheder for forskning og arbejde med miljøsagen, siger Michael Løvendal Kruse.

Portalen er også interessant for Miljøstyrelsen, siger kontorchef Harley Bundgaard Madsen.

- Friske onlinedata fra Femern-projektet gør os i stand til at sætte vores egne skibsmålinger i perspektiv, så vi bedre kan følge udviklingen i denne del af de danske farvande, konstaterer han.

Annonce

Med miljøportalen kan man med onlinedata fra bøjestationerne i realtid følge ilt- og strømforhold, oplyser Anders Bjørnshave, miljøchef i Femern A/S.

- Det er interessant for fiskere, der kan se, om de fysiske forhold ved bunden giver mulighed for, at fisk kan opholde sig der, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

Annonce

ANNONCE