cookie-og-privatlivspolitik
Ifølge Jens Henrik Petersen, der arbejder med at kortlægge svampe i Danmarks Svampeatlas, ville det være muligt at finde langt flere ukendte svampearter, hvis der var flere eksperter på området.
Ifølge Jens Henrik Petersen, der arbejder med at kortlægge svampe i Danmarks Svampeatlas, ville det være muligt at finde langt flere ukendte svampearter, hvis der var flere eksperter på området.
Foto: Sergi Santamaria / Aslak Kappel Hansen/Free

Indland

Flere hidtil ukendte svampearter opdaget i Danmark

Der er fundet 16 nye svampearter på dansk jord. Det er højst usædvanligt at opdage så mange, siger forsker.
03. december 2021 kl. 03:30 Af Ritzau

16 svampearter, som aldrig før er fundet i verden, er fundet på dansk jord.

Det er en medarbejder på Statens Naturhistoriske Museum, der har opdaget de 16 nye svampearter sammen med en spansk forsker.

Samtidig har de observeret 166 svampearter, der aldrig før er blevet set i Danmark.

Det skriver Videnskab.dk.

De mange nyopdagede svampe er insektsvampe, hvilket betyder, at de sidder på forskellige insekter.

Annonce

- Svampene er specielle på den måde, at de sidder på forskellige arter af insekter, også på tusindben og mider for eksempel.

- Langt de fleste af de arter, der findes, er på insekter - ofte på biller, siger Jan Pedersen, der arbejder med museets store insektsamlinger, til Videnskab.dk.

Han har gennem mange år samlet biller med svampe på. Da han sammen med den spanske forsker besluttede sig for at kigge nærmere på dem, viste det sig, at der fandtes mange ukendte svampearter.

Det er ret usædvanligt, at man opdager så mange nye arter i én omgang, fortæller Thomas Pape, som er lektor og insektforsker ved Københavns Universitet.

- Det er normalt en eller to ad gangen, men denne gang er det 16 arter, der skal have et nyt navn. Det kan jeg ikke huske, hvornår sidst er sket, siger han ifølge Videnskab.dk.

Annonce

Ud af de 16 nye insektsvampe tilhører to en helt ny slægt, som man har valgt at opkalde efter vikingernes ord for Danmark, "Tanmaurk".

Navnet er dog latiniseret til "Tanmaurkiella", fordi svampene er bittesmå, skriver Videnskab.dk.

At der er fundet så mange svampe på én gang skyldes, at der ikke findes flere svampeeksperter, som kan lede efter svampene, mener Jens Henrik Petersen, der arbejder med at kortlægge svampe i Danmarks Svampeatlas.

- Når man målrettet ser på en gruppe af meget skjulte svampe og med ekspertviden fra insektsiden, så er det ikke underligt, at man finder nye svampearter. Men det er spændende.

- Vi har vidst, der var en masse. Der er enorm meget biodiversitet derude på svampefronten, men der er næsten ingen svampeeksperter, siger Jens Henrik Petersen til Videnskab.dk.

Annonce

Alle de 166 nye arter er beskrevet i et insektsvampestudie, der er publiceret i European Journal of Taxonomy.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

Annonce

ANNONCE