cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Folketinget har nærmest intet gjort efter korruptionskritik

Der er lille eller ingen bevægelse, konstaterer Greco i statusrapport om korruptionsforebyggelse i Danmark.
06. december 2019 kl. 15:55 Af Ritzau

Annonce

Det halter fortsat alvorligt med at få indført korruptionsforebyggende tiltag for danske politikere, konkluderer Greco. Greco er Europarådets mellemstatslige samarbejde til bekæmpelse af korruption.

Af en statusrapport, som fredag er godkendt, men som endnu ikke er offentlig, fremgår det, at Folketinget ikke har lyttet til kritikken.

- Vi har set meget ringe - hvis overhovedet nogen - fremskridt på de centrale anbefalinger, som vi har fremsat i rapporten, siger Grecos leder, Gianluca Esposito, til Ritzau.

Greco indledte i 2018 en særlig procedure mod Danmark, da Danmark slet ikke, eller kun delvist, havde efterlevet fem af seks anbefalinger til at forhindre korruption blandt danske politikere, dommere og anklagere.

Formelt betyder det, at Danmark igen får stemplet "noncompliance". Det kan oversættes til, at man ikke lever op til reglerne.

Hovedproblemet er hos de danske politikere.

Greco har blandt andet anbefalet, at man sikrer, at et folketingsmedlems personlige interesser skal kunne videregives på ad hoc-basis, hvis der opstår tvivl om disse i en aktuel sag, der behandles af Folketinget.

Desuden har man efterlyst et etisk regelsæt. Et sådant er udarbejdet. Men der mangler fortsat en beskrivelse med praktisk vejledning, forklaring og uddannelse i forhold til etik. Der er også en række andre punkter.

Rapporten konkluderer intet om, hvorvidt der er korruption i Danmark. Formålet er alene - så vidt som muligt - at forhindre, at der kan opstå korruption.

Mandag 9. december, som i øvrigt er international dag til kamp mod korruption, vil Europarådet skriftligt konstatere, at situationen i Danmark er uacceptabel. Rådet vil beklage, at danske myndigheder ikke har handlet.

- Der er ingen synlig bevægelse. Og det er årsagen til, at landet fortsat er i noncompliance. Vi vil fortsætte overvågningen og følge situationen tæt, indtil vi evaluerer igen næste år, siger Esposito.

Næste skridt kan være et brev til den ansvarlige minister og et "besøg på højt niveau".

Seks anbefalinger i en rapport er ikke ret meget - målt efter Grecos standarder.

- Det burde være ret let for et land som Danmark at leve op til dette, og det, vi beder om, er ret simpelt. Det er forebyggende tiltag, der skal forhindre, at korruption kan opstå, siger Gianluca Esposito.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BUPL SYDØST

BUPL: Stop den onde SFO-spiral 10. august 2020 kl. 14.48

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

Annonce