cookie-og-privatlivspolitik
At tre ud af fire psykisk syge, der fik udført en mentalerklæring efter en kriminel handling i andet halvår af 2016, fik en utilstrækkelig psykiatrisk behandling, inden de begår kriminalitet, kommer ikke bag på foreninger. (Modelfoto).
At tre ud af fire psykisk syge, der fik udført en mentalerklæring efter en kriminel handling i andet halvår af 2016, fik en utilstrækkelig psykiatrisk behandling, inden de begår kriminalitet, kommer ikke bag på foreninger. (Modelfoto).
Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Indland

Forening: Ringe behandling presser psykisk syge til kriminalitet

En stor del af kriminaliteten udført af psykisk syge kan muligvis undgås, konkluderer rapport.
25. april 2019 kl. 10:12

Annonce

Meget kriminalitet begået af psykisk syge kunne muligvis være undgået, hvis de havde fået en ordentlig behandling i psykiatrien.

Det konkluderer en rapport fra januar fra Retspsykiatrisk Klinik under Justitsministeriet.

Politiken har fået aktindsigt i rapporten.

Resultaterne kommer ikke bag på foreningen Sind.

- Det overrasker mig ikke. Men jeg må sige, at jeg er chokeret over, at vi nu har fået dokumentation for, at man tilbyder nogle af de sygeste så dårlig behandling i almenpsykiatrien, at nogle får det så dårligt, at de ender med at begå noget strafbart, siger Knud Kristensen, formand for SIND, landsforening for psykisk sundhed.

Rapporten har undersøgt i alt 218 sager fra 2016, hvor personer er blevet dømt for kriminalitet, men hvor det i en mentalerklæring er blevet vurderet, at gerningsmanden var sindssyg i gerningsøjeblikket.

Langt hovedparten af sagerne omhandler personfarlig kriminalitet fra vold til voldtægt og drab.

I hele 74 procent af de 218 sager finder rapporten, at vedkommende havde fået en "utilstrækkelig psykiatrisk behandling" forud for den kriminelle handling.

Havde personen fået en tilstrækkelig behandling, havde han eller hun muligvis aldrig begået kriminaliteten, konkluderer rapporten videre.

Heller ikke hos foreningen Bedre Psykiatri overrasker rapportens konklusioner.

- Det afspejler den situation, psykiatrien befinder sig i. Hvor den er voldsomt underfinansieret, hvor der mangler læger mange steder, hvor der mangler veluddannet psykiatrisk personale.

- Og hvor man slet ikke kan håndtere den stigning i patienter, der har været de sidste mange år, siger Knud Aarup, landsformand i Bedre Psykiatri.

Af de 218 sager var det kun 15 personer, der ikke tidligere havde været i kontakt med psykiatrien.

Og der er da også kommet langt flere patienter i psykiatrien siden år 2000, fortæller Knud Kristensen.

- Fra 2001-2016 er der kommet 65 procent flere patienter i behandling, mens der er kommet omkring 30 procent flere ressourcer. Så vi har peget på, at der er et efterslæb på cirka 1,5 til 2 milliarder kroner om året for at komme op på samme niveau som i 2001.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Myndighederne med hovedet i busken 21. august 2019 kl. 16.09

AF: FREDDI HANSEN

"Ugeavis lagt for had" 20. august 2019 kl. 21.02

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

Annonce