cookie-og-privatlivspolitik
Fredag aften dansk tid præsenterede IA sammen med Naleraq nyheden om, at de to partier danner regering i Grønland. Tilsammen har de 16 mandater og derved et snævert flertal i Inatsisartut. (Arkivfoto).
Fredag aften dansk tid præsenterede IA sammen med Naleraq nyheden om, at de to partier danner regering i Grønland. Tilsammen har de 16 mandater og derved et snævert flertal i Inatsisartut. (Arkivfoto).
Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix

Indland

Forsker: Ny regering i Grønland kan bane vej til selvstændighed

Lykkes ny regering i Grønland med at skabe stabilitet, kan det være skridt mod løsrivelse fra rigsfællesskab.
17. april 2021 kl. 09:41 Af Ritzau

Grønland har fået en ny regering, som ønsker at skabe mere politisk stabilitet i landet. Ifølge en forsker kan det være et vigtigt skridt mod Grønlands selvstændighed.

Valgvinderen, venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA), danner regering med partiet Naleraq. Tilsammen har de et snævert flertal med 16 mandater. I alt er der 31 pladser i Inatsisartut, det grønlandske parlament.

I koalitionsgrundlaget ser det ud til, at Grønland kan se frem til en mere venstreorienteret politik, der vil bruge flere ressourcer på landets sociale problemer.

Og så er ambitionen, at Grønland skal have en mere stabil regering.

Det fortæller Ulrik Pram Gad, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis). Han mener, at det kan være et vigtigt skridt på vejen mod selvstændighed, hvis projektet lykkes.

Annonce

- Hvis det lykkes at få lavet en mere stabil regering, og man dermed lykkes med at få gennemført økonomiske velfærds- og uddannelsesreformer, der venter, kan det betyde, at Grønland faktisk bevæger sig nærmere en substantiel evne til at bære sin egen selvstændighed, siger han.

- Når man kigger tilbage på denne periode om 20-30 år, kan det være, at man kigger på perioden og siger: Okay, der blev faktisk lagt grundstenen til noget, som gjorde det muligt for Grønland at blive selvstændig, siger han.

Men den nye regerings snævre flertal gør det skrøbeligt at gennemføre overstående ambition. Ikke mindst fordi at der i Grønland er tradition for partihop, fortæller Ulrik Pram Gad.

Dog ser det ud til, at konservative Atassut vil være støtteparti. I den konstellation har regeringen 18 mandater bag sig.

Og så er det endnu uklart, hvor det traditionelt regeringsbærende parti Siumut ender med dets i øjeblikket interne formandsstridigheder.

Annonce

- Det kan være, at partiet enten går i stykker eller i hvert fald ikke er en aktiv opposition i et stykke tid. Det vil gøre det sværere at samle et flertal mod regeringen, siger Ulrik Pram Gad.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

Annonce

ANNONCE