cookie-og-privatlivspolitik
Fiskere har flere gange vist deres utilfredshed med idéen om kameraovervågning. Her et glimt fra havnen i Aalborg i januar 2020. (Arkivfoto).
Fiskere har flere gange vist deres utilfredshed med idéen om kameraovervågning. Her et glimt fra havnen i Aalborg i januar 2020. (Arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland

Forskere: Kameraovervågning af fiskernes udsmid virker

Fiskere smider færre fisk ud, når deres fartøjer videoovervåges, konkluderer forskere.
16. juli 2020 kl. 05:30 Af Ritzau

Annonce

Det har udløst en storm af protester fra fiskere, at fiskerimyndighederne vil kameraovervåge deres fartøjer for at sætte en stopper for udsmid af små fisk.

Men nu konkluderer forskere i et nyt studie, at kameraovervågning på fiskefartøjer virker efter hensigten.

- Vi ser ændringer i adfærden om bord. Det gælder, hvor meget man tager af de forskellige arter, og at der ikke bliver smidt noget ud. Det hjælper til at opretholde de regler, der er sat for fiskeriet, siger Heidrikur Bergsson.

Han er ph.d.-studerende på Biologisk Institut ved Københavns Universitet og en af forskerne bag studiet. Det bygger på data fra mere end 100 forsøgsordninger med elektronisk overvågning verden over.

Da der blev forhandlet fiskekvoter i EU i december sidste år, blev elektronisk overvågning af danske fiskefartøjer i Kattegat en del af aftalen.

- Elektronisk monitorering af fiskeriet er den rigtige vej hen imod en mere moderne, mere grøn og mere bæredygtig fiskeriforvaltning, lød det fra fiskeriminister Mogens Jensen (S).

Overvågningen på fartøjerne skal installeres gradvist indtil udgangen af 2021.

15 fiskefartøjer fik i maj besked om, at de er udvalgt til først at indgå i ordningen.

Danmarks Fiskeriforening mener, det er et indgreb i fiskernes personlige frihed, og at kontrollen har mistet alle proportioner.

- Der er ingen tegn på noget stort udsmid af små torsk i Kattegat. Det er at skyde gråspurve med kanoner at overvåge fiskerne døgnet rundt for et kilo torsk om dagen i bifangst i forbindelse med fiskeriet efter jomfruhummer, som allerede er påvist af fiskerikontrollen og DTU Aqua, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

- Fiskerne føler sig overvåget af en offentlig myndighed i det, de betegner som deres eget hjem, 24 timer i døgnet uden grund, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Børn skal have en tryg… 26. januar 2021 kl. 20.14

AF: PER HØYEM

Et meget frisk pust 26. januar 2021 kl. 10.18

AF: J. HANSEN

Teknisk udvalg straffer… 25. januar 2021 kl. 10.46

AF: JOHN WENNERWALD

Et frisk pust 24. januar 2021 kl. 22.49

Annonce