cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Colourbox, arkivfoto

Indland

Grønt lys for 700 ekstra sommerhusgrunde ved kysterne

Kommunerne får nu mulighed for at udlægge flere nye sommerhusgrunde ved de danske kyster. Det gælder blandt andet Lolland.
18. september 2019 kl. 09:20 Af Citathistorie

Annonce

Kommunerne får nu mulighed for at udlægge mere end 2.000 nye sommerhusgrunde ved de danske kyster. Det skriver Altinget.

Det sker, når erhvervsminister Simon Kollerup (S) onsdag udsteder et nyt landsplandirektiv.

- Nu skaber vi mere rum til udvikling i sommerhusturismen. Jeg håber, at vi her får åbnet for liv og et aktivitetsniveau, som man sukker efter mange steder, siger han til Altinget.

Beslutningen om at lave nye sommerhus-grunde har rod i en bred politisk aftale mellem den daværende VLAK-regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet fra december 2018.

Med det nye landsplandirektiv får kommunerne nu grønt lys til at udlægge 2.027 nye sommerhusgrunde. Øvelsen betyder samtidig, at 1.362 ubebyggede sommerhusgrunde bliver sløjfet. Ændringerne sker efter ansøgning fra landets kommuner.

De nye grunde er spredt ud over alle dele af landet med nye muligheder på Sjælland, Fyn, Jylland, Lolland og Ærø. Beslutningen betyder blandt andet, at planerne om et stort feriecenter ved Søndervig, nu kan realiseres.

Planerne får dog hård kritik fra Danmarks Naturfredningsforening, der helt grundlæggende mener, at der ikke er brug for flere nye sommerhusgrunde ved kysterne. Foreningen kritiserer blandt andet, at regeringen lægger en tredjedel af de nye områder inden for Grønt Danmarkskort, som kommunerne har udpeget som potentielle naturarealer i fremtiden.

- En ny opgørelse fra Aarhus Universitet har lige vist, at det står rigtigt skidt til med den danske natur. Og så er det trist, at en erhvervsminister kommer med et landplansdirektiv, hvor staten blåstempler, at der udlægges sommerhusområder inden for Grønt Danmarkskort, skovbyggelinjer, lavbundsarealer og fortidsmindebeskyttelsen. Det er et mystisk signal at sende, siger leder for lokale sager, Nina Larsen Saarnak til Altinget.

Erhvervsministeren er dog ikke bekymret for, at de skæmmer kystlandskabet eller skader naturen.

- Vi skal passe på kysterne. Og jeg synes, at vi gør det på en forsvarlig måde, når det er en del af en oprydningsøvelse, hvor kommunerne melder ubrugte sommerhusgrunde ind. Så det ikke alene bliver en ny udlægning. Der er balance i det, siger Simon Kollerup til Altinget.

Der er tale om første runde med nye sommerhusgrunde. Målet er, at der udstedes i alt 6.000 nye grunde, mens 5.000 bliver sløjfet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Endelig ændres voldtægtsparagraffen 23. februar 2020 kl. 21.40

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

Annonce