cookie-og-privatlivspolitik
Den krumsnudede næbsnog, der er i familie med søheste og tangnåle, er ikke mere end 17 centimeter lang.

2

Billeder

Den krumsnudede næbsnog, der er i familie med søheste og tangnåle, er ikke mere end 17 centimeter lang.
Foto: Henrik Carl/Free

Indland

Gymnasieelever finder sjælden søhest-slægtning i Øresund

En sjælden beboer i de danske farvande er blevet fundet af en gymnasieklasse på tur.
13. september 2019 kl. 14:01 Af Ritzau

Annonce

En gymnasieklasse har fanget den sjældne fisk krumsnudet næbsnog, der senest blev set i de danske farvande for fire år siden.

Det skriver Øresundsakvariet og Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

- Det er med årtiers mellemrum, der bliver rapporteret fangster. Det er en fisk, der hører til her, men den er tilsyneladende ret sjælden, siger Henrik Carl, videnskabelig medarbejder på Statens Naturhistoriske Museum.

Gymnasieklassen havde undervisning på Øresundsakvariet og trak i den forbindelse fisk i land ved Kronborgbugten i Nordsjælland. Blandt fiskene i nettet var den lille krumsnudede næbsnog.

- Det er en lillebitte og tynd fisk, som meget få interesserer sig for. Det kan være derfor, vi ikke hører om den så tit. Men folk, der interesserer sig for den, fanger den heller ikke, siger Henrik Carl om fisken, der er i familie med søheste.

Han er leder for Statens Naturhistoriske Museums Fiskeatlas, en kortlægning af de danske fisk. Fangsten af den sjældne søhest-slægtning er med til at tilføre viden til atlasset om livet i de danske farvande.

Fisken blev fanget fredag sidste uge og blev sendt til opbevaring i Øresundsakvariet. Mandag tog Henrik Carl forbi akvariet med sit kamera for at forevige fisken med den krumme snude.

- Hver gang, vi fanger en, bliver vi klogere på udbredelsen og udseendet. Hvis man googler billeder af den, dukker der næsten ikke nogen op. Derfor er vi nødt til at have billeder af den for at vide mere om den, siger Henrik Carl.

Han opfordrer alle, der får noget spændende i fiskenettet, til at kontakte Statens Naturhistoriske Museum. På den måde kan fiskene blive en del af fiskeatlasset.

- Vi vil gerne have, at så mange som muligt, der finder noget interessant, melder det ind, siger han.

Den krumsnudede næbsnog er blevet undersøgt og er nu en del af den videnskabelige fiskesamling på Zoologisk Museum i København. Her skal den bruges til både forskning og formidling.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce