cookie-og-privatlivspolitik
Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan Taiba i 2018 modtog fem millioner kroner i en donation fra Saudi-Arabiens ambassade. Det fik eksperter og politikere til at tale om, at der med pengene ville komme en tydelig saudiarabisk påvirkning af moskéen. (Arkivfoto)
Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan Taiba i 2018 modtog fem millioner kroner i en donation fra Saudi-Arabiens ambassade. Det fik eksperter og politikere til at tale om, at der med pengene ville komme en tydelig saudiarabisk påvirkning af moskéen. (Arkivfoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Indland

Hadprædikant besøgte omstridt moské inden stor donation

Saudisk hadprædikant besøgte Taiba -moskéen i 2017. Året efter fik moskéen millioner af den saudiske ambassade.
18. februar 2020 kl. 02:03 Af Ritzau

Annonce

Den omstridte Taiba-moské på Nørrebro i København fik besøg af en saudiarabisk hadprædikant i november 2017. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Der er tale om saudiarabiske Abdullah Al-Shammary. Det viser et dokument fra Udlændingestyrelsen, som avisen har fået aktindsigt i.

Abdullah Al-Shammary holdt over flere dage en række foredrag i Taiba-moskéen.

En måned efter besøget i moskéen blev hans navn en del af den daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) liste over hadprædikanter, der blev forment adgang til Danmark.

Oplysningen om besøget lægger ifølge Kristeligt Dagblad yderligere pres på Taiba-moskéen.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan Taiba i 2018 modtog fem millioner kroner i en donation fra Saudi-Arabiens ambassade.

Det fik eksperter og politikere til at tale om, at der med pengene ville komme en tydelig saudiarabisk påvirkning af moskéen.

De påståede bånd mellem Saudi-Arabien og Taiba-moskéen synes med oplysningerne om Abdullah Al-Shammarys visit langt mere sandsynlige end før.

Det mener Lene Kühle, der er professor på Aarhus Universitet og en af Danmarks førende moskéforskere.

- Vi ved selvfølgelig ikke, om pengene har været betinget af besøget. Men det vil være mærkeligt at sige, at der ikke er en forbindelse, siger hun til Kristeligt Dagblad.

- Det er en sandsynlig konklusion, at Saudi-Arabien har købt sig til en form for indflydelse i moskéen.

Rasmus Stoklund, udlændingeordfører i Socialdemokratiet, kalder de nye oplysninger "alvorlige".

Ifølge ham bekræfter de frygten for, at der er tætte forbindelser mellem det konservative islamiske regime i Saudi-Arabien og moskéen på Nørrebro.

- Saudierne gav ikke penge til moskéen for deres blå øjnes skyld. Der er et ønske om at få udbredt nogle holdninger, som vi ikke er interesseret i at få udbredt i Danmark, siger Rasmus Stoklund til Kristeligt Dagblad.

Hverken Taiba-moskéen eller den saudiarabiske ambassade er vendt tilbage på Kristeligt Dagblads henvendelser i forbindelse med sagen.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

Annonce