cookie-og-privatlivspolitik
De aggressive hvepse kan især været et problem for de 50.000 danskere med bi- og hvepseallergi. Et tip til at skræmme dem væk kan være et sprøjt med blomsterforstøveren, så hvepsene tror, at det regner og derfor flyver hjem. (Arkivfoto)
De aggressive hvepse kan især været et problem for de 50.000 danskere med bi- og hvepseallergi. Et tip til at skræmme dem væk kan være et sprøjt med blomsterforstøveren, så hvepsene tror, at det regner og derfor flyver hjem. (Arkivfoto)
Foto: Victor Fraile/Reuters

Indland

Hvepseallergikere skal være opmærksomme i sensommeren

Hvepse bliver mere aggressive og pågående hen på sommeren. Sådan lyder advarslen fra Astma-Allergi Danmark.
06. august 2020 kl. 11:56 Af Ritzau

Annonce

Nu starter sensommeren, og det betyder flere aggressive hvepse, som stikker ud af det blå.

Sådan lyder advarslen fra Astma-Allergi Danmark i en pressemeddelelse. Især de omkring 50.000 danskere med bi- eller hvepseallergi skal tage sig i agt.

I slutningen af august og ind i september bliver de små insekter mere nærgående.

Især mad, søde drikkevarer, parfume og kulilteudledning fra ild, tiltrækker og tirrer hvepsene.

- Hvis du skulle komme i nærkontakt med en pågående hveps, er det bedst at forholde sig i ro, lukke munden og lade være med at vifte med armene, skriver Astma-Allergi Danmark.

Stikker den alligevel, skal brodden fjernes så hurtigt som muligt.

Et hvepsestik gør ondt, og normalt vil huden hæve og klø. I de fleste tilfælde vil det gå over efter nogle timer. Stikket kan dog være mere alvorligt for allergikere.

Allergi overfor hvepse eller bier giver typisk reaktioner flere steder på kroppen. Selv om en lokal reaktion kan være ubehagelig, er det sjældent allergi.

De mildere symptomer er hævelser, mild feber, kvalme, rødme, nældefeber, kløe, træthed eller smerte. De kan lindres med smertestillende eller antihistaminer.

Reaktionen hos allergikerne kan variere fra let til kraftig. I de mest alvorlige tilfælde kan giften fra de små insekter give en livstruende allergisk reaktion. Dette kræver akut behandling. Der skal derfor gives adrenalin fra en adrenalinpen og ringes 112.

Man skal holde sig i ro efter et stik. Uanset om man er allergiker eller ej. Sådan lyder anbefalingen fra Astma-Allergi Danmark. Aktivitet kan føre giften hurtigere rundt i kroppen. Det kan give en hurtigere og kraftigere reaktion på insektstikket

Ved mistanke om allergi bør man blive undersøgt hos sin læge fire uger efter stikket.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tag Coronasnakken med dit barn 27. september 2020 kl. 22.21

AF: ANDREAS ALBERTSEN

Tag stilling til organdonation 25. september 2020 kl. 12.19

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

Annonce