cookie-og-privatlivspolitik
I hver gymnasieklasse sidder der i snit én elev, der i løbet af det seneste år har oplevet, at andre har delt seksuelle billeder eller videoer af dem uden at få lov, viser undersøgelse. (Arkivfoto)
I hver gymnasieklasse sidder der i snit én elev, der i løbet af det seneste år har oplevet, at andre har delt seksuelle billeder eller videoer af dem uden at få lov, viser undersøgelse. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland

Hver 20. gymnasieelev er udsat for digitale krænkelser

Antallet af gymnasieelever, der har været udsat for digitale krænkelser, er "skræmmende", siger ungekonsulent.
20. februar 2020 kl. 21:58 Af Ritzau

Annonce

I hver gymnasieklasse sidder der i snit én elev, der i løbet af det seneste år har oplevet, at andre har delt seksuelle billeder eller videoer af dem uden at få lov.

Samtidig sidder der to-tre, der inden for det seneste år har oplevet at modtage et seksuelt billede eller en video af andre, som er delt uden samtykke.

Det viser undersøgelsen UNG19, der er udført af forskere på Statens Institut for Folkesundhed. Det skriver Politiken.

Gymnasieelever er blevet spurgt til, hvad de har sendt og modtaget digitalt gennem de seneste 12 måneder.

Tallene er de første repræsentative tal, der afdækker gymnasieelevers adfærd.

De viser, at fem procent af drengene og fire procent af pigerne har oplevet, at andre har delt seksuelle billeder eller videoer af dem uden at få lov.

Otte procent af pigerne og 12 procent af drengene har modtaget et seksuelt billede eller en video af andre.

Det kan for eksempel være i undertøj eller nøgen, hvor personen på materialet ikke har givet lov til, at det skulle sendes videre.

Tallene er "skræmmende høje". Det mener Christian Mogensen, ungekonsulent på Center for Digital Pædagogik.

Han er dog ikke overrasket over, at så mange unge oplever ulovlig deling af seksuelle billeder og videoer. Det falder i tråd med det, unge fortæller ham, når han holder oplæg på gymnasiale uddannelser.

Selv om drenge og piger ulovligt får delt seksuelle billeder eller videoer omtrent lige ofte, er der i langt de fleste tilfælde himmelvid forskel på konsekvenserne for de to køn, siger Christian Mogensen.

- Drenge bliver delt i kådhed med en dumsmart og humoristisk agenda for øje. Når piger bliver delt, sker det som oftest for at angribe dem og trække dem ned ad den sociale rangstige.

- Pigernes seksualitet er et angrebspunkt: Er de ikke seksuelle nok, er de nogle kællinger. Er de for seksuelle, er de ludere. Linjen, som pigerne skal navigere på, er meget, meget smal.

- Det er et kæmpe ligestillingsproblem, der kommer til udtryk i motiverne for den ulovlige deling af seksuelle billeder, siger han til Politiken.

SF vil med et nyt forslag forsøge at hjælpe ofre for digitale krænkelser. Det oplyser partiets retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

- Dem, der gør det, skal naturligvis retsforfølges, men derudover er der behov for, at vi stopper delingerne og de krænkende digitale spor, siger hun ifølge en meddelelse.

- Derfor har vi i SF et forslag på vej, som skal styrke ofrenes mulighed for at få fjernet krænkende materiale fra nettet. Forslaget skal pålægge de sociale medier at fjerne materialet på anmodning inden for 24 timer, for tiden er vigtig, hvis det skal bremses, siger hun.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

Annonce