cookie-og-privatlivspolitik
Det er forbudt at køre bil, hvis man har en alkoholpromille på over 0,5. (Arkivfoto)
Det er forbudt at køre bil, hvis man har en alkoholpromille på over 0,5. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland

Hver sjette ung har kørt bil selv om de måske var fulde

De fleste tager afstand fra spirituskørsel, men blandt de 17 til 35-årige mener 1 ud af 11, at det er okay.
05. december 2019 kl. 12:59 Af Ritzau

Annonce

Knap hver sjette ung har sat sig bag rattet og kørt bil inden for det seneste år, selv om de måske havde drukket for meget.

I hvert fald svarer 16 procent af de 17 til 35-årige i en undersøgelse, at de inden for det seneste år kørt bil, selv om de måske har drukket for meget.

Det er Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden, der står bag undersøgelsen.

Samtidig svarer ni procent blandt den unge gruppe, at de mener, at det er acceptabelt eller meget acceptabelt at køre spirituskørsel, skriver DR Nyheder.

Rådet for Sikker Trafik er bekymret over undersøgelsen.

- Det er et alvorligt og bekymrende tal, som viser, at det er vigtigt, at vi bliver ved med at tale om, at man ikke skal køre spritkørsel og farerne ved at gøre det, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I undersøgelsen er 3515 bilister blevet spurgt. Blandt alle i undersøgelsen er det otte procent, der svarer, at de har kørt bil inden for det seneste år, selv om de måske havde drukket mere end tilladt.

Dermed er der altså en væsentlig højere andel af de unge, som muligvis har kørt spirituskørsel. Liv Knoblauch Kofoed-Jensen tror, at det måske skyldes, at de unge er mere risikovillige.

- Jeg tror, at det hænger sammen med, at de unge i højere grad end de ældre bilister er risikovillige og impulsive og derfor ikke tænker så meget over konsekvenserne ved at køre spirituskørsel, men mere tænker på, at de gerne vil hurtigt hjem sent om natten, når de har fået mange øl og er blevet trætte, siger hun.

Hun opfordrer til, at man skal blande sig, hvis man ser nogen, som finder bilnøglerne frem, når de har drukket for meget.

Desuden peger hun på, at man inden den festlige aften tænker det igennem, så man ikke ender i en situation, hvor man kører spirituskørsel.

Det er forbudt at køre bil, hvis man har en alkoholpromille på over 0,5.

Sidste år mistede 32 mennesker livet, og 183 personer kom alvorligt til skade i ulykker, hvor der var alkohol involveret. Gennem de seneste ti år er antallet af spritulykker, hvor nogen er kommet til skade, faldet.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MICHAEL GRUBE PETERSEN

Musik i byen 11. august 2020 kl. 19.34

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

Annonce