cookie-og-privatlivspolitik
1709 gymnasieelever har i en foreløbig undersøgelse svaret på, om de på et tidspunkt i deres liv har begået selvskade. (Arkivfoto)
1709 gymnasieelever har i en foreløbig undersøgelse svaret på, om de på et tidspunkt i deres liv har begået selvskade. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland

Stikprøve tyder på udbredt selvskade hos gymnasieelever

I en foreløbig undersøgelse fortæller en tredjedel af de deltagende unge, at de har gjort skade på sig selv.
21. september 2019 kl. 22:11 Af Ritzau

Annonce

At skære sig i armen med vilje eller på anden måde gøre skade på egen krop er kan være et udbredt fænomen blandt danske gymnasieelever.

Det fremgår af en foreløbig undersøgelse, som professor Bo Møhl fra Aalborg Universitet står bag, skriver Berlingske.

Undersøgelsen er ikke repræsentativ, men skal betragtes som en stikprøve. 1709 gymnasieelever har deltaget, og heraf svarer 34 procent - altså hver tredje - at de har udøvet selvskade på et tidspunkt i deres liv.

- Det er et virkelig højt antal. Desværre er det ikke overraskende, for det stemmer overens med, hvad vi ser i andre undersøgelser både herhjemme og i udlandet, siger Bo Møhl til Berlingske.

Eleverne er fordelt på alle landets regioner.

De er blevet spurgt, om de har skadet sig selv med vilje uden at have til hensigt at tage deres eget liv.

Herefter er der givet fire eksempler på, hvad selvskadende adfærd kan være: At skære i sig selv, brænde sig selv, slå sig selv eller kradse sig selv til blods.

De endelige tal fra undersøgelsen foreligger ikke endnu. Men ifølge professor Bo Møhl tyder det indtil videre på, at cirka halvdelen af besvarelserne om selvskade handler om at skære i sig selv - såkaldt cutting.

Lidt over halvdelen af de unge, der har deltaget i undersøgelsen og angiver, at de har skadet sig selv, er piger. Knap halvdelen er drenge.

Berlingske har også set nærmere på, om yngre personer gør skade på sig selv.

Børnetelefonen, der rådgiver børn og unge med blandt andet sociale problemer, har indhentet tal på området for avisen.

Her fremgår det, at rådgivningen i det første halve år af 2019 havde to samtaler om selvskade blandt børn i alderen seks til ni år, 180 samtaler blandt børn på 10 til 12 år, og 625 blandt børn i alderen 13 til 15 år.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Børn skal have en tryg… 26. januar 2021 kl. 20.14

AF: PER HØYEM

Et meget frisk pust 26. januar 2021 kl. 10.18

AF: J. HANSEN

Teknisk udvalg straffer… 25. januar 2021 kl. 10.46

AF: JOHN WENNERWALD

Et frisk pust 24. januar 2021 kl. 22.49

Annonce