cookie-og-privatlivspolitik
Snart modtager en halv million borgere en antistoftest som led i befolkningsundersøgelsen "Vi tester Danmark". (Arkivfoto).
Snart modtager en halv million borgere en antistoftest som led i befolkningsundersøgelsen "Vi tester Danmark". (Arkivfoto).
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland

Immunitet efter coronavirus hænger oftest ved i månedsvis

Selv om man har været smittet med coronavirus, kan man ikke tage det 100 procent afslappet, siger professor.
23. september 2020 kl. 07:56 Af Ritzau

Annonce

Hvis man har været smittet med coronavirus, vides det endnu ikke med sikkerhed, hvor længe man via antistoffer er immun over for en ny infektion.

Men det tyder foreløbig på, at antistofferne i hvert fald virker mod ny smitte i flere måneder.

Det fortæller Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor på Aarhus Universitet.

- Vi ved, at antistoffer dannes hos langt de fleste smittede og varer i de her fire-fem måneder, som vi har haft mulighed for at følge hos patienterne, siger han.

- Det, vi også ved, er, at selve mængden af antistoffer i blodet godt kan falde over tid. Men at de lynhurtigt dannes igen, fordi kroppen husker, at den har set coronavirusset. Og hvis den ser det igen, jamen så har den et meget hurtigere beredskab til at kunne danne antistoffer igen.

Snart modtager en halv million borgere en antistoftest som led i befolkningsundersøgelsen "Vi tester Danmark".

Testen har vist sig at være utilregnelig. Og generelt skal man være forsigtig med at tro, man er beskyttet, selv efter en overstået infektion og dertilhørende antistoffer, påpeger Lars Østergaard.

- Man kan ikke tage det 100 procent afslappet. Men det ser ud til, at de antistoffer, der bliver dannet, også er nogle, der gør, at virus ikke kan sætte sig fast i kroppen igen. Dem kalder vi neutraliserende antistoffer.

- Jo længere tid vi kommer til at kende coronavirus, jo mere sikre kan vi også blive på, hvor lang tid antistofferne bliver der, og immuniteten varer, siger Lars Østergaard.

De mange antistoftest til borgerne stammer fra april, hvor Region Hovedstaden købte 1,4 millioner antistoftest fra danske Bestsellers partnerfirma i Kina for over 60 millioner kroner.

Men testen fra producenten Livzon viste sig at være for upræcis.

Alligevel bliver 500.000 testkits snart sendt ud til danskerne, så de kan teste sig selv uden fagpersoner til at tjekke resultatet.

Statens Serum Institut, som står bag undersøgelsen, understreger, at resultaterne skal bruges til en befolkningsundersøgelse, og at testens lidt lavere præcision derfor ikke gør noget.

Det bliver også gjort tydeligt over for deltagerne, at resultatet alene giver en indikation på, om de har dannet antistoffer.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.29

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.23

AF: JOHN WENNERWALD

Røg julen dér? 25. oktober 2020 kl. 21.38

AF: MARTIN WOUTERS

mulighed for anløb af… 25. oktober 2020 kl. 07.23

Annonce