Kæmpegræskar på et halvt ton er barn af rekordholder

Caféejeren fra Græsted i Nordsjælland Henrik Jensen vinder DM i Kæmpegræskar 2021. Han vandt konkurrencen med et græskar på 497,6 kilo. Foto: © Thomas Laursen/Free

De seneste 14 år har Tivoli i København afholdt DM i kæmpegræskar. I år vandt en caféejer fra Græsted.

Selv om et 497,6 kilo tungt græskar ikke nærmer sig den danske rekord fra sidste år, var det i år nok til at sikre en caféejer fra Græsted førstepladsen i DM i Kæmpegræskar.

Det oplyser Tivoli i København. Tivoliet har de seneste 14 år afholdt mesterskabet.

Vinderen af årets DM-konkurrence, Henrik Jensen, erkender, at det har krævet hårdt arbejde.

- Græskarret er blevet fodret med rå mængder af naturgødning i form af heste- og hønsemøg samt store mængder af brandnælde vand, siger han.

- Mit græskar har også gode gener, for det er barn af sidste år nordiske og danske mester.

Sidste års vinder blev målt til 970,4 kilo og var blevet passet og plejet af den dobbelte vinder Jens Peder Skønager fra Ribe.

Græskarfrøene fra sidste års vinder købte Henrik Jensen for 20 kroner per frø.

- Vi har sådan en Facebook-gruppe for kæmpegræskaravlere, hvor vi taler sammen. Her er det kutyme, at vindergræskarret sælger ud af sine frø for billige penge, siger han.

Det krævede i år ti styrkeløftere at få bugseret vindergræskarret op på vægten. Inden man påtager sig sådan en opgave, kræver det noget forberedelse, fortæller Pia Skovborg.

Hun er forkvinde for Roskilde Atlet Klub, der i år sendte ti af deres styrkeløftere.

- Vi har under forberedelserne øvet os på at trække en 18 tons tung lastbil, og så har vi øvet os ved at løfte traktordæk på op til 400 kilo, sagde hun forud for lørdagens konkurrence til Tivolis hjemmeside.

Henrik Jensen slog lørdag ni andre passionerede græskardyrkere fra alle hjørner af Danmark.

Trods vindergræskarrets enorme størrelse, er der dog ikke kun langt op til danmarksrekorden, men også verdensrekorden.

Den rekord sidder en italiener ved navn Stefano Cutropi i øjeblikket på. Han formåede at fodre et græskar med gødning i sådan en grad, at det voksede til hele 1226 kilo.