cookie-og-privatlivspolitik
Marinbiologer har særligt peget på, at timingen i udslippet i Øresund er dårlig, da man netop nu vil risikere voldsomme algeopblomstringer ved at tilføre så meget næringsstof til havmiljøet. (Arkivfoto).
Marinbiologer har særligt peget på, at timingen i udslippet i Øresund er dårlig, da man netop nu vil risikere voldsomme algeopblomstringer ved at tilføre så meget næringsstof til havmiljøet. (Arkivfoto).
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Indland

København vil udlede spildevand i Øresund og får svensk kritik

Marinbiologer fra begge lande kritiserer, at store mængder københavnsk spildevand skal udledes i Øresund.
22. maj 2020 kl. 22:24 Af Ritzau

Annonce

Ifølge TV2 Lorry vil forsyningsselskaberne Hofor og Novafos fra søndag og fem dage frem pumpe 290.000 kubikmeter spildevand ud i Øresund.

Årsagen er, at hovedspildevandsåren, hvori spildevand fra Gentofte, København og Frederiksberg løber, bliver midlertidigt lukket.

Beslutningen møder kritik i Sverige, hvor det skånske regionsråd retter skarp kritik mod de danske planer, skriver TV2 Lorry.

- Det er jo vores fælles hav. Og vi plejer at informere hinanden, når noget kommer til at påvirke det.

- Vi synes, det er for dårligt. Man kan måske forvente og acceptere udslip i tilfælde af en ulykke. Men det virker meget planlagt, siger Jonas Gustafsson, der er marinbiolog ved regionsrådet i Skåne, til SVT.

Ifølge forsyningsselskaberne Hofor og Novafos bør udledningen ikke få betydning for hverken vandkvalitet eller havmiljø. Men der er flere, der føler sig overhørt.

Både marinbiologer ved Dansk Naturfredningsforening og Øresundsakvariet har kritiseret udledningen.

De har særligt peget på, at timingen i udslippet er dårlig, da man netop nu vil risikere voldsomme algeopblomstringer ved at tilføre så meget næringsstof til havmiljøet.

Alligevel er planerne blevet godkendt af både Gentofte Kommune og Københavns Kommune.

TV2 Lorry har forgæves forsøgt at få kommentarer til sagen fra Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), og Gentoftes borgmester, Hans Toft.

Miljøminister Lea Wermelin (S) henviser til kommunerne.

Efter planen vil Hofor og Novafos i alt udlede et tons fosfor, syv tons kvælstof og cirka 80 tons COD. Det er betegnelse for organisk masse i vand - altså afføring.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

broen og tilbud på 100.mill. 29. maj 2020 kl. 16.26

AF: EMMA MARIE HOLM

Hvad med vores erhvervsliv? 29. maj 2020 kl. 12.34

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

Annonce