Annonce
Indland

Kommuner og sosu'er til politikere: Bland jer uden om vores arbejdstid

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix, arkivfoto

Politikere på Christiansborg skal ikke bestemme, om deltidsansatte i det offentlige skal have en egentlig ret til at kunne gå på fuldtid. Sådan lyder det blandt andre fra sektorformand i FOA.

Flere sygeplejersker og sosu'er skal have mulighed for at arbejde på fuldtid, hvis de ønsker det. Sådan lød et forslag fra SF og Enhedslisten under regeringsforhandlingerne.

Det blev skrevet ind i regeringen og støttepartiernes fælles forståelsespapir, at det nu skal undersøges, om der kan indføres en decideret rettighed, så offentligt ansatte på deltid kan gå på fuldtid.

Men politikere på Christiansborg skal ikke bestemme, om deltidsansatte i det offentlige skal have en egentlig ret til at kunne gå på fuldtid. Sådan lyder det blandt andre fra sektorformand i FOA, Torben Hollmann, skriver A4 Nu.

- Når noget blive en ret, bliver det meget firkantet. Det er en sød tanke og en god måde at sætte et pres på arbejdsgiver og arbejdstagerne. Men lad det bare være ved det, så skal vi nok selv finde ud af det. Det skal de (politikerne, red.) helst ikke blande sig i, siger Torben Hollmann til A4 Nu.

Formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), Høje Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K) er også helst fri for den hjælpende hånd fra Christiansborg.

- Man skal passe rigtig meget på med ikke at blande sig i noget, som ikke er ens anliggende. Arbejdstid er et anliggende mellem arbejdsgiver og arbejdstager i forhandlinger efter den danske model. Det er ikke noget, Folketinget skal gå ind at blande sig i, så det vil jeg advare imod, siger han.

I både FOA og kommunerne er man ellers enormt optaget af, at flere sosu’er skal op i tid. Kommunerne har svært ved at finde nok personale inden for social- og sundhedsområdet til at passe fremtidens mange ældre. Og flere af dem, der allerede er ansat, arbejder kun på deltid.

Hele 85 procent af det ordinært ansatte social- og sundhedspersonale i kommunerne er på deltid. Og blandt social- og sundhedshjælperne er der kun 10 procent, der arbejder fuldtid, viser tal, som FOA fik trukket i april.

Derfor forstår SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, ikke modviljen mod at få indført en lovbunden rettighed om fuldtid.

- Jeg respekterer, at de synes, det er noget, de selv skulle klare, men det har de så tydeligvis ikke været i stand til, siger Karsten Hønge til A4 Nu.

På landets sygehuse er der også stor mangel på sygeplejersker. Alligevel arbejder mange sygeplejersker på deltid. Skal der indføres en ret til fuld tid, er det afgørende, at arbejdspresset samtidig skal lettes, mener næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg.

- Vi får ikke flere sygeplejersker til at gå på fuld tid, med mindre der er et bedre arbejdsmiljø, bedre normeringer og en løn, der kan motivere, siger hun til A4 Nu.

Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velásquez fremhæver, at der i de kommende finanslovsforhandlinger skal afsættes penge til retten til fuldtid i den offentlige sektor, hvis forslaget skal blive en realitet.

  • Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix, arkivfoto
Annonce
Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Annonce
Annonce
112

Lokale helte slukker brand på lolland

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé