cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix, arkivfoto

Indland

Kommuner og sosu'er til politikere: Bland jer uden om vores arbejdstid

Politikere på Christiansborg skal ikke bestemme, om deltidsansatte i det offentlige skal have en egentlig ret til at kunne gå på fuldtid. Sådan lyder det blandt andre fra sektorformand i FOA.




18. juli 2019 kl. 06:45 Af Citathistorie

Annonce

Flere sygeplejersker og sosu'er skal have mulighed for at arbejde på fuldtid, hvis de ønsker det. Sådan lød et forslag fra SF og Enhedslisten under regeringsforhandlingerne.

Det blev skrevet ind i regeringen og støttepartiernes fælles forståelsespapir, at det nu skal undersøges, om der kan indføres en decideret rettighed, så offentligt ansatte på deltid kan gå på fuldtid.

Men politikere på Christiansborg skal ikke bestemme, om deltidsansatte i det offentlige skal have en egentlig ret til at kunne gå på fuldtid. Sådan lyder det blandt andre fra sektorformand i FOA, Torben Hollmann, skriver A4 Nu.

- Når noget blive en ret, bliver det meget firkantet. Det er en sød tanke og en god måde at sætte et pres på arbejdsgiver og arbejdstagerne. Men lad det bare være ved det, så skal vi nok selv finde ud af det. Det skal de (politikerne, red.) helst ikke blande sig i, siger Torben Hollmann til A4 Nu.

Formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), Høje Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K) er også helst fri for den hjælpende hånd fra Christiansborg.

- Man skal passe rigtig meget på med ikke at blande sig i noget, som ikke er ens anliggende. Arbejdstid er et anliggende mellem arbejdsgiver og arbejdstager i forhandlinger efter den danske model. Det er ikke noget, Folketinget skal gå ind at blande sig i, så det vil jeg advare imod, siger han.

I både FOA og kommunerne er man ellers enormt optaget af, at flere sosu’er skal op i tid. Kommunerne har svært ved at finde nok personale inden for social- og sundhedsområdet til at passe fremtidens mange ældre. Og flere af dem, der allerede er ansat, arbejder kun på deltid.

Hele 85 procent af det ordinært ansatte social- og sundhedspersonale i kommunerne er på deltid. Og blandt social- og sundhedshjælperne er der kun 10 procent, der arbejder fuldtid, viser tal, som FOA fik trukket i april.

Derfor forstår SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, ikke modviljen mod at få indført en lovbunden rettighed om fuldtid.

- Jeg respekterer, at de synes, det er noget, de selv skulle klare, men det har de så tydeligvis ikke været i stand til, siger Karsten Hønge til A4 Nu.

På landets sygehuse er der også stor mangel på sygeplejersker. Alligevel arbejder mange sygeplejersker på deltid. Skal der indføres en ret til fuld tid, er det afgørende, at arbejdspresset samtidig skal lettes, mener næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg.

- Vi får ikke flere sygeplejersker til at gå på fuld tid, med mindre der er et bedre arbejdsmiljø, bedre normeringer og en løn, der kan motivere, siger hun til A4 Nu.

Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velásquez fremhæver, at der i de kommende finanslovsforhandlinger skal afsættes penge til retten til fuldtid i den offentlige sektor, hvis forslaget skal blive en realitet.



KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

Annonce