cookie-og-privatlivspolitik
I anledning af dronning Margrethes 80-års fødselsdag blev der foreviget et nyt gallaportræt af dronningen, og det har kongehuset netop offentliggjort. (Arkivfoto)
I anledning af dronning Margrethes 80-års fødselsdag blev der foreviget et nyt gallaportræt af dronningen, og det har kongehuset netop offentliggjort. (Arkivfoto)
Foto: Per Morten Abrahamsen/Free

Indland

Lektor ser selvsikker og erfaren dronning på nyt portræt

Dronningens smil på nyt royalt gallaportræt kan være et symbol på erfaring og selvsikkerhed, mener lektor.
21. september 2020 kl. 20:11 Af Ritzau

Annonce

Dronning Margrethes smil på et nyt gallaportræt kan være et symbol på hendes øgede erfaring og selvsikkerhed.

Det vurderer Michael Bregnsbo, lektor i historie ved Syddansk Universitet, om dronning Margrethes nye gallaportræt, der mandag er blevet offentliggjort af kongehuset.

- Det slog mig, at hun smiler. Jeg ved, at der er tidligere portrætter, hvor hun ikke gør det. Smilet kan være symbol på, at dronningen er mere sikker i sin rolle som regent, siger han.

Han peger også på, at siden dronningen trådte til som regent i 1972, er tiden blevet mere afslappet. Det kan også være en grund til, at dronningen smiler på portrættet. Hun har haft et mere alvorligt ansigtsudtryk på nogle af sine første portrætter.

Det nye gallaportræt blev taget på Fredensborg Slot i Kuppelsalen i forbindelse med dronningens 80-års fødselsdag i april.

- Der er tradition for, at regentportrætter med mellemrum udskiftes - ofte i forbindelse med særlige begivenheder, jubilæer eller runde fødselsdage, oplyser kongehuset.

Ifølge Michael Bregnsbo understreger billedet et langt og gammelt monarki, som dronningen er seneste led i. Her henviser han til diverse ordner på dronningens kjole og dronningens perlediadem som tegn på traditionen.

- Portrættet skal minde om, at dronningen med sin person symboliserer landet, staten og nationen, siger Michael Bregnsbo.

Perlesættet, dronningen har på, består af diadem, halskæde, øreringe og en broche med brillanter.

Portrættet, som er indfattet i en nydesignet ramme af dansk eg med kongekronen øverst, vil fremover kunne ses ophængt i blandt andet statslige institutioner - herunder ambassader og konsulater samt på danske fartøjer, oplyser kongehuset.

Billedet er taget af fotograf Per Morten Abrahamsen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.29

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.23

AF: JOHN WENNERWALD

Røg julen dér? 25. oktober 2020 kl. 21.38

AF: MARTIN WOUTERS

mulighed for anløb af… 25. oktober 2020 kl. 07.23

Annonce