cookie-og-privatlivspolitik
Kraniet af et syv- eller otteårigt barn, som blev fundet i Horreby Lyng på Falster i maj 1940
Kraniet af et syv- eller otteårigt barn, som blev fundet i Horreby Lyng på Falster i maj 1940
Foto: POLFOTO/Henrik Schilling , Nationalmuseet

Indland

Lokalt kranie over 2000 år gammelt

Danskerne gemmer på flere hundrede moselig derhjemme. Man går glip af vigtig historie, siger Nationalmuseet. De har netop fået et kranie fra Horreby Lyng, der er over 2000 år gammelt.
21. oktober 2015 kl. 10:52 Af Ritzau og Peter Levinsen Hansen

Annonce

Nationalmuseet har fået indleveret et barnekranie fra et moselig, som er blevet dateret til 300 år før Kristi fødsel.

Kraniet blev i sommer indleveret af Alex Davidsen i en hatteæske. Kraniet har han arvet fra sin far, som har haft det liggende derhjemme siden 1940. Her blev det gravet op af Horreby Lyng på Falster, da der i 1940 blev gravet tørv i området.

- Min far var cyklet ud i mosen, hvor han plejede at studere planter og fange sommerfugle, og der fandt han kraniet liggende gravet op. Kæben manglede, men en uge senere lykkedes det ham at finde den også, fortæller Alex Davidsen.

Fundet har fået Nationalmuseets museumsinspektør, Peter Vang Petersen, til at opfordre danskerne til at indlevere hengemte skeletter.

- Det ville ikke undre mig, hvis der var flere hundrede moselig rundt omkring i danskernes skuffer og skabe, siger han og fortsætter:

- Det er ofte noget, som morfar har fundet i mosen, og så er det gået i arv. Det er vi interesserede i at få samlet, mens der stadigvæk er mands minde, siger Peter Vang Pedersen.

Menneskekraniet, der netop er blevet indleveret, stammer fra et barn på cirka syv eller otte år. Barnet har højst sandsynligt været en træl, der blev ofret, for de fleste trælle blev kastet i moserne, mens de frie mænd blev brændt.

Peter Vang Petersen er helt sikker på, at der i 1940 blev fundet flere rester af barnet.

-Vi ved, at politiet i Stubbekøbing sendte en menneskefod og et skindslag fundet i samme tørvegrav ind til Retsmedicinsk Institut i juni 1940. Skindslaget findes endnu, og det har vi dateret til cirka år 300 f.Kr. men foden findes ikke længere.

Moseligene fortæller en vigtig historie om, hvor vi kommer fra. Museumsinspektøren kan ud fra de brunede knogler blandt andet fortælle, hvor de oprindelige ejermænd kom fra, hvilket liv de levede, og hvordan deres sundhedstilstand i det hele taget var.

Derfor vil det have en stor betydning, hvis alle danskere afleverede deres fund.

- Det ville nuancere historien. Vi ville få et andet indtryk af, hvad der er foregået, siger Peter Vang Petersen.

Og selvom det er 2315 år siden, er det stadig vigtigt.

- Som moderne mennesker har vi godt af at vide, at vi ikke lever i en stationær verden. Den har været meget anderledes, og den vil blive meget anderledes.

- Vi kan i hvert fald glæde os over, at vi trods alt er kommet videre og ikke går og kværker og smider hinanden i moser længere, siger Peter Vang Petersen.

Barnekraniet er netop blevet erklæret for et danefæ, og det er de fleste moseknogler. Danefæ er genstande fra fortiden, som har en kulturhistorisk værdi. Den, der finder danefæ eller får danefæ i sin besiddelse, skal aflevere det, for danefæ tilhører staten.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PALLE BORST

nof 16. februar 2019 kl. 13.47

AF: MARTIN WOUTERS

endnu engang efterspørgsel… 14. februar 2019 kl. 14.38

AF: MARTIN WOUTERS

kommune har arbejdet 1 år… 13. februar 2019 kl. 15.26

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget svigter den… 10. februar 2019 kl. 21.35

Annonce