cookie-og-privatlivspolitik
Hver tiende sygeplejerske i Danmark indledte lørdag en strejke for blandt andet at råbe op om bedre overenskomster for sygeplejersker. Flere gik i den forbindelse på gaden, blandt andet her på Christiansborg Slotsplads i København.
Hver tiende sygeplejerske i Danmark indledte lørdag en strejke for blandt andet at råbe op om bedre overenskomster for sygeplejersker. Flere gik i den forbindelse på gaden, blandt andet her på Christiansborg Slotsplads i København.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Indland

Måling: Politikere skal holde fingrene fra sygeplejestrejke

Et flertal af adspurgte danskere mener, at politikerne ikke skal gribe ind i sygeplejerskernes konflikt.
20. juni 2021 kl. 08:54 Af Ritzau

Mere end halvdelen af danske borgere går ikke ind for, at politikerne på Christiansborg skal gå ind i den igangværende sygeplejerskekonflikt, hvis det betyder, at sygeplejerskerne ikke får opfyldt deres krav til eksempelvis løn.

Det viser en ny måling, som er foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Ritzau.

Således svarer 58,9 procent af de adspurgte, at de ikke ønsker politisk indgriben, mens 22,3 procent støtter det. 18,8 procent svarer "ved ikke".

Ifølge Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, flugter resultatet godt med andre målinger, som siger, at der er sympati med sygeplejerskerne.

Det skyldes blandt andet, at sygeplejerskerne er meget anerkendte i befolkningen, og at mange gerne vil belønne, at de har stået i første række under coronaepidemien.

Annonce

- Man skal tolke det sådan, at der er en fortsat opbakning i et befolkningsflertal til, at sygeplejerskerne skal imødekommes med deres krav, siger han.

Mikkel Mailand, arbejdsmarkedsforsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (Faos) på Københavns Universitet, er enig i, at det til en vis grad er lykkedes sygeplejerskerne at trænge igennem til befolkningen med deres budskab om, at de får for lidt i løn.

På trods af det er det dog ikke "specielt realistisk", at sygeplejerskerne i sidste ende lykkes med at komme igennem med det, hvis konflikten ender med et politisk indgreb.

- Hvis man ser på historien og de indgreb, der har været tidligere, så gives der ikke rigtig noget substantielt, ud over det der allerede har været på bordet i enten forhandlingerne eller i Forligsinstitutionen.

Af målingen fremgår det også, at et flertal af danskere mener, at sygeplejersker bør få det samme i løn som politibetjente. Støtten går dog ned, hvis det betyder, at de adspurgte selv skal betale mere i skat.

Annonce

Målingen er udført fra den 16. juni til den 18. juni og har svar fra 1008 respondenter.

Besvarelserne er indhentet, før en planlagt strejke for sygeplejerskerne gik i gang natten til lørdag.

Til gengæld er målingen gennemført, efter at et smalt flertal i Dansk Sygeplejeråd mandag stemte nej til et forslag til en ny overenskomst i Forligsinstitutionen, og konflikten dermed blev udløst.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

Annonce

ANNONCE