cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Medie: Direktør spredte urigtige oplysninger i brystkræftsag

Koncerndirektør i Region Sjælland har forsøgt at nedtone alvoren i sag om mangelfulde brystkræftundersøgelser.
07. september 2019 kl. 22:31 Af /ritzau/

Annonce

Sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser af tusindvis af kvinder på Ringsted Sygehus rykker nu op i Region Sjællands øverste ledelse.

Jyllands-Posten skriver på baggrund af dokumenter og kilder, at koncerndirektør i Region Sjælland Leif Panduro Jensen har givet urigtige oplysninger, forsøgt at nedtone alvoren af sagen og bedt kolleger i de andre regioner og deres organisation, Danske Regioner, om at sprede oplysningerne.

Region Midtjylland og Region Syddanmark har givet kvinder uden kliniske symptomer på brystkræft - kvinder i den såkaldte prioriteringsgruppe 3 - mangelfulde brystkræftundersøgelser i strid med nationale retningslinjer.

Den 5. juni skrev Leif Panduro Jensen til kolleger i regionerne, at Ringsted-sagen ligeledes alene drejer sig om kvinder uden specifikke symptomer på brystkræft, kvinder fra gruppe 3.

Dermed skulle sagen ikke adskille sig fra sagerne i de to andre regioner. Men det er ikke korrekt ifølge Jyllands-Posten.

Kvinden, som startede Ringsted-sagen, og som står frem i avisen, havde kliniske symptomer på brystkræft og skulle som prioriteringsgruppe 1-patient have været sendt i et kræftpakkeforløb.

Det fremgår det af klage- og erstatningsinstansers afgørelse i sagen.

Andre klagesager og dokumenter viser ligeledes, at Ringsted-sagen ikke alene handler om gruppe 3. Patienterstatningen vurderer, at der i de cirka 170 endnu ikke afgjorte sager fra Ringsted er kvinder fra alle tre prioriteringsgrupper.

Ellen Trane Nørby (V) siger, at hun som sundhedsminister fik oplyst, at Ringsted-sagen adskiller sig fra sagerne i de andre regioner, i forhold til hvilke prioriteringsgrupper sagerne drejer sig om.

Hun og sundhedsordfører Sophie Løhde (V) kalder nu sundhedsministeren i samråd for at komme til bunds i sagen.

I Danske Regioner sendte sundhedspolitisk direktør Erik Jylling mailen fra Leif Panduro Jensen videre til direktionen med en bemærkning om, at kræftrisikoen hos kvinderne i Ringsted-sagen ikke er større end den, "vi alle går rundt med".

Leif Panduro Jensen afviser, at han har givet ukorrekte oplysninger.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

Annonce