cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Medie: Studie viser Pfizer-vaccine begrænser smittespredning

Der er ikke dokumentation for, at vaccinerede ikke bærer coronasmitte. Studie tyder på, de fleste ikke gør.
22. februar 2021 kl. 18:02 Af Ritzau

Annonce

Det ser ud til, at coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech ikke kun begrænser markant, hvor mange coronasmittede som bliver syge.

I et indledende studie i Israel har vaccinen også vist sig at forhindre smittespredning i næsten 90 procent af tilfældene.

Det skriver Berlingske med henvisning til det tyske magasin Der Spiegel.

Indtil videre har der ifølge Sundhedsstyrelsen ikke været sikker dokumentation for, at vaccinerne også forebygger, at den vaccinerede kan være smittebærer.

Det vides altså ikke med sikkerhed, om vaccinerede kan smitte andre. Det forventes dog ikke at være tilfældet. Dokumentationen ventes ifølge styrelsen at komme, i takt med at vaccinationerne skrider frem.

Annonce

Studiet i Israel er lavet i samarbejde med landets sundhedsministerium. Det er endnu ikke blevet gennemgået af eksterne forskere, skriver Berlingske.

Bekræftes resultatet i andre forsøg, vil det ifølge Christian Wejse, overlæge og professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, være væsentligt. Resultatet giver "god mening":

- Virologisk er det oplagt, at hvis du har et immunforsvar, som neutraliserer et virus, du får i kroppen, så har virus ikke mange muligheder for at kopiere sig i tilstrækkelig mængde til at give smitten videre til andre, siger han.

Også coronavaccinen fra AstraZeneca har vist sig at hindre smittespredning. For et par uger siden viste et studie, at den reducerer smitten med 67 procent.

Israel er det land, der længst fremme med at vaccinere sin befolkning mod ny coronavirus. Omkring halvdelen af landets befolkning har fået mindst ét stik af de to stik, der skal til, før man er færdigvaccineret.

Annonce

Det har betydet, at en delvis genåbning søndag begyndte i landet. Vaccinerede, der med et pas kan dokumentere de to stik, kan nu få lov til at besøge blandt andet fitnesscentre og hoteller.

Ifølge Christian Wejse åbner det op for, at et vaccinepas kan bruges til noget fornuftigt, hvis resultatet af det israelske studie bekræftes andre steder.

- Et argument mod har været, at man ikke har kunnet være sikker på, om man nu alligevel kunne være smittespreder. Hvis det dokumenteres, at risiko for det er meget lav, står man pludselig et bedre sted, siger han.

Arbejdet med at vaccinere går markant hurtigere i Israel, hvor der bor tæt på ni millioner mennesker, end i Danmark. Her har knap fem procent af de 5,8 millioner indbygger fået mindst et vaccinestik.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

Annonce

ANNONCE