cookie-og-privatlivspolitik
I Norge og Sverige kører man ud med vacciner til borgere, der ikke selv kan rejse til et vaccinecenter. Men det gør man ikke i Danmark. (Arkivfoto)
I Norge og Sverige kører man ud med vacciner til borgere, der ikke selv kan rejse til et vaccinecenter. Men det gør man ikke i Danmark. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland

Minister lover snarlig vaccine til flere svage borgere

Hvis ikke covid-19 vacciner kan fragtes til svage borgere, skal de fragtes til vaccination, siger minister.
24. februar 2021 kl. 23:45 Af Ritzau

Hvis ikke vaccinen kan komme til svage borgere, må svage borgere komme til vaccinen. Det lover sundhedsminister Magnus Heunicke (S) som opfølgning på en debat om, hvordan man sikrer vacciner til alle i vaccinegruppe 2.

Hidtil er nogle personer i vaccinegruppe 2 blevet trukket ud af vaccinekøen. Gruppen tæller personer over 65 år, der modtager personlig pleje og praktisk hjælp i eget hjem. De har ikke selv kunnet komme til vaccination, og man har ikke villet fragte vaccinerne til dem.

Forskellige vacciner skal opbevares ved forskellige temperaturer. Der er frygt for, at de mister effekt ved transport.

- Der vil i denne uge udarbejdes en plan for, hvordan personer i de igangsatte målgrupper, som ikke er vaccineret endnu, kan blive vaccineret.

- Det omfatter også personer i målgruppe 2, som meget vanskeligt kan transporteres til et vaccinationssted, siger Magnus Heunicke i en skriftlig kommentar.

Annonce

Målet er igen at kigge på de forskellige vacciner for at se, om en eller flere af dem kan fragtes, uden at det går ud over virkningen.

- Hvis det viser sig fortsat ikke at være muligt at vaccinere de personer, der ikke selv kan transportere sig, i eget hjem, vil disse personer blive transporteret til vaccinationsstedet.

- Det betyder, at alle i målgruppen, der ønsker vaccine, vil blive vaccineret, enten i eget hjem eller på et vaccinationssted, skriver Heunicke.

Kommentaren kommer som en opfølgning på en artikel i Jyllands-Posten om, at man i Norge og Sverige har valgt at transportere vaccinen til de svage.

Her rykker kommuner og regioner ud med vacciner fra Pfizer/BioNTech. Dermed får man vaccineret sårbare borgere i deres eget hjem.

Annonce

For så længe transporten foregår forsigtigt, så ser de norske og svenske sundhedsmyndigheder ingen problemer med at foretage vaccinationen hjemme hos folk.

- Regionerne i Sverige hjemmevaccinerer personer, der er over 65 år og ikke selv kan komme til sundhedsvæsenet, med Pfizers vaccine, lyder det fra SKR, der repræsenterer samtlige svenske kommuner og regioner.

Den norske sundhedsstyrelse, Folkehelseinstituttet, oplyser til Jyllands-Posten, at mange af Norges 356 kommuner kører ud til borgerne og vaccinerer dem med Pfizer/BioNTechs vaccine i deres egen bolig.

Overlæge Preben Aavitsland fra den norske styrelse siger, at man blot skal være forsigtig og ikke ryste vaccinen undervejs.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

Annonce

ANNONCE