cookie-og-privatlivspolitik
Sundhedsstyrelsen skruer op for sit beredskab, efter at coronavirus har spredt sig til flere europæiske lande.
(Arkivfoto)
Sundhedsstyrelsen skruer op for sit beredskab, efter at coronavirus har spredt sig til flere europæiske lande. (Arkivfoto)
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Indland

Myndigheder ser risiko for at coronavirus kommer til Danmark

Efter at flere personer i Europa er blevet smittet med coronavirus, kan danske tilfælde ikke udelukkes.
24. februar 2020 kl. 12:18 Af Ritzau

Annonce

Spredningen af coronavirusset gør, at Statens Serum Institut ikke kan udelukke, at virusset finder vej til Danmark.

Derfor vil Sundhedsstyrelsen tilpasse beredskabet i Danmark. Det betyder, at kapaciteten kan udvides, så flere sygehuse kan huse og tjekke patienter, der kan være smittet med coronavirus.

- Det, der er anderledes for den almindelige dansker, er, hvis der kommer andre lande og områder på listen, så skal man være opmærksom på, om man skal undersøges for coronavirus.

- Det er nyt, fordi indtil videre har det kun været ved rejse til Kina, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

Sundhedsstyrelsen forventer at komme med opdaterede retningslinjer til sundhedsvæsnet tirsdag morgen. Styrelsen afventer meldinger fra det europæiske agentur for sygdomsforebyggelse og kontrol.

Italien har været det hårdest ramte land i Europa. Her er seks døde af virusset, mens et trecifret antal er smittet.

Eftersom der har været flere tilfælde af smittede i lande uden for Kina, stiger sandsynligheden for, at coronavirusset finder vej til Danmark, vurderer overlæge og afdelingschef Tyra Grove Krause, Statens Serum Institut.

- Sandsynligheden stiger, i takt med at vi ser smittespredning i flere lande uden for Kina. Det er sandsynligt, at vi vil kunne se tilfælde i Danmark, og det er også sandsynligt, at der vil kunne ske smittespredning mellem mennesker i Danmark, siger Tyra Grove Krause.

Spørgsmålet er derfor, hvornår det første tilfælde registreres i Danmark.

- Vi håber, at vi kan holde virus for døren et stykke tid endnu, så vi kan nå til foråret, hvor luftvejsvirus har dårligere vilkår for at smitte, siger hun.

Endnu har der ikke været konstateret smittede danskere.

Hun påpeger samtidig, at virusset ikke er så alvorligt som først antaget. De fleste får milde symptomer, og det er kun ældre eller andre med underliggende sygdomme, der er i risiko for et alvorligere forløb.

- I forhold til almindelig sæsoninfluenza er alle modtagelige over for virusset. Det vil sige, at der er mange, der kan blive syge på én gang, siger Tyra Grove Krause.

Selv om der er flere tilfælde af virusset i Italien, skal man ikke være nervøs for at tage på ferie i støvlelandet. Udenrigsministeriets rejsevejledning henviser til, at der fortsat er få tilfælde af smittede i Italien.


KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

Annonce