cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Nedlukning sendte meningokoksygdom på rekordlavt niveau

Mere afstand og bedre hygiejne kan have mindsket spredning af invasiv meningokoksygdom, herunder meningitis.
23. februar 2021 kl. 11:04 Af Ritzau

Annonce

Afstand, håndsprit og mundbind har ikke kun holdt coronavirus fra at brede sig uhæmmet i befolkningen.

Tiltagene har tilsyneladende også sendt invasiv meningokoksygdom (MS) på rekordlavt niveau for 2020. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

I begyndelsen af året og frem til nedlukningen i marts sidste år var der fundet 12 tilfælde af sygdommen, hvilket var et relativt højt antal. Resten af året blev der kun registreret syv tilfælde.

De i alt 19 tilfælde er det laveste årlige antal, der nogensinde er registreret, oplyser SSI. Faldet kom, efter at der i 2019 blev fundet 56 tilfælde af MS, hvilket var det højeste antal på et år siden 2012.

- Den markante nedgang i antallet af MS-tilfælde i 2020 tyder på, at både nedlukningen i foråret og de skærpede hygiejne- og afstandsregler har haft betydning for spredningen af meningokokker, siger afdelingschef Palle Valentiner-Branth fra SSI i pressemeddelelsen.

Annonce

Invasiv meningokoksygdom dækker over hjernehindebetændelse (meningitis) og/eller blodforgiftning med meningokokker, der er bakterier.

Der er tilfælde af sygdommen over hele verden, og personer i alle aldre kan få MS. Det er dog oftest børn, teenagere og unge voksne, der bliver ramt.

MS spreder sig via dråbesmitte i forbindelse med udånding, ligesom det kan være tilfældet med coronavirus.

Det er almindeligt at have meningokokbakterier i svælget uden symptomer. Sygdommen opstår kun hos en meget lille del af dem, der har meningokokbakterier i svælget, oplyser SSI.

Ingen af dem, der blev bekræftet syge med MS sidste år, døde som følge af sygdommen. I 2019 afgik seks personer, svarende til 11 procent, ved døden som følge af MS.

Annonce
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: CHRISTIAN NYBORG MORTENSEN

Lokale borgere frarøves… 06. marts 2021 kl. 19.12

AF: LINDA SOMMER

Historisk bymidte i Maribo… 04. marts 2021 kl. 21.37

AF: SØREN LEVIN BØCKHAUS THORMANN

Roses skal, dem der roses bør 04. marts 2021 kl. 11.30

AF: PERNILLE KRUSE PEDERSEN

Haveæstetik er vejen frem 03. marts 2021 kl. 19.31

Annonce

ANNONCE