cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Niels Hougaard.

Indland

Ny beskæftigelses-konto skal psyke ledige i arbejde

Kommission anbefaler beskæftigelseskonto, der skal få ledige til at tage flere småjobs og være mindre kræsne i deres jobsøgning.
21. oktober 2015 kl. 06:55

Hvornår ryger dagpengene helt? Hvornår får jeg nogle dage uden dagpenge? Hvor langt er jeg fra at genoptjene retten til dagpenge?

De spørgsmål skal arbejdsløse på dagpenge fremover hele tiden kunne få klart svar på. Det lægger Dagpengekommissionen op til, skriver Avisen.dk.

Kommissionen anbefaler, at alle ledige får en såkaldt beskæftigelses-konto. Her vil ledige digitalt blandt andet kunne se:

- Antal dage tilbage på dagpenge
- Antal timer i job der skal til for at genoptjene retten til dagpenge
- Antal timer i job for at undgå dage uden dagpenge (karensdage)

Ideen er at få ledige til at tage flere småjobs og være mindre kræsne i deres jobsøgning. Det forklarer medlem af kommissionen og professor ved Roskilde Universitet, Jon Kvist.

Annonce

-Med beskæftigelses-kontoen vil den ledige kunne se, at hver en times arbejde gør en forskel i forhold til at bevare retten til dagpenge. Det bliver nemt, enkelt og overskueligt at følge med i, hvor man er som ledig og dermed handle på det, siger Jon Kvist til Avisen.dk.

I fagforbundet 3F's A-kasse er man med på idéen om at give arbejdsløse bedre information.

-Det er en super tanke at give de ledige et overskueligt billede af, hvordan de står i forhold til dagpenge, siger forretningsfører for 3F's A-kasse, Eva Obdrup, til Avisen.dk.

3F giver allerede via medlemssiden mit3f.dk arbejdsløse medlemmer besked om, hvor mange uger de har tilbage på dagpenge. Men der er andre informationer, som de ikke umiddelbart kan se.

Eksempelvis hvor mange timers lønnet arbejde, de har haft samlet, og dermed hvordan de står i forhold til at genoptjene retten til dagpenge.

Annonce

Dagpengekommissionen lægger i sin rapport vægt på, at informationerne på beskæftigelses-kontoen vil få ledige til at gøre mere for at få arbejde. Kommissionen skriver: "Information og viden om disse forhold forventes at give incitament til, at flere vælger at tage alle mulige typer job i løbet af ledighedsforløbet."

Men Eva Opdrup fra 3F tvivler på, at informationerne vil have særlig stor virkning på de ledige.

-Vores medlemmer går i dag ikke af vejen for at tage småjobs, så om de som følge af informationerne på beskæftigelses-kontoen vil tage flere småjobs er et åbent spørgsmål, siger Eva Obdrup.

Professor Jon Kvist er derimod overbevist om, at overskuelig og klar information vil have en virkning.

-Når ledige får at vide, at deres dagpenge om tre måneder løber ud, kan vi i statistikkerne se, at de reagerer på det. Med beskæftigelses-kontoen får de en meget klar og tæt opfølgning på deres forløb i dagpengesystemet, og det vil påvirke deres adfærd, siger Jon Kvist.

Annonce

Jon Kvist har til kommissionen lavet en 14 sider lang note med titlen 'Adfærdsøkonomi og arbejdsløshedsforsikring'. Han redegør her for, hvordan ledige lige som alle andre mennesker kan påvirkes psykisk.

Ifølge papiret viser forskningen for eksempel, at mennesker generelt har det med at udskyde ubehagelige beslutninger. For ledige specifikt kan det for eksempel handle om at acceptere et job med ringere løn eller vilkår end det job, man har mistet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

Annonce

ANNONCE