cookie-og-privatlivspolitik
Byggebranchen er hårdt ramt, når det kommer til arbejdsskader og nedslidning af medarbejdere. Det skal såkaldte exoskeletter gå ind og gør noget ved. (Arkivfoto)

2

Billeder

Byggebranchen er hårdt ramt, når det kommer til arbejdsskader og nedslidning af medarbejdere. Det skal såkaldte exoskeletter gå ind og gør noget ved. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland

Ny teknologi skal reducere arbejdsskader i byggeriet

Exoskeletter skal hjælpe små og mellemstore virksomheder i byggebranchen med at nedbringe arbejdsskader.
12. juli 2020 kl. 06:00 Af Ritzau

Annonce

Efter mange år med tunge løft, sidden på hug og generelt fysisk hårdt arbejde vil kroppen med stor sandsynlighed føle sig slidt op.

Det er da også, hvad mange især i byggebranchen oplever.

Derfor skal et nyt europæisk forskningsprojekt, "Exskallerate", som Danmark er med i, hjælpe byggebranchen til at bruge såkaldte exoskeletter.

De kan blandt andet være med til at nedbringe antallet af arbejdsskader, samtidig med at arbejdslivet i byggeriet kan forlænges.

Et exoskelet sidder på kroppen som en slags faldskærmssele. I skelettet er der en fjedremekaniske, som går ind og støtter eksempelvis musklerne i overarmene, når personen løfter armen. Dermed går det ind og aflaster musklerne.

Forsker Martin Tamke deltager på vegne af Centre for Information Technology and Architecture hos KADK, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, i det europæiske projekt.

- Hvis man kan gøre tingene bedre og i længere tid, og man ikke bliver træt, kan man måske også øge effektiviteten, siger han.

Der er da også stigende efterspørgsel på exoskeletterne. Det fortæller salgsingeniør og medejer af Egatec, som sælger skeletterne, Peder Zoega Beiskjær.

- Man bekymrer sig generelt i industrien om sine medarbejdere og giver dem de muligheder, man kan få, for at gøre deres hverdag bedre, siger han.

Hos Byggegruppen i 3F er arbejdsmiljøkonsulent Flemming Hansen positiv over for idéen om exoskeletter i byggeriet.

3F har nemlig mange medlemmer, som for tidligt må forlade branchen, fordi de døjer med smerter, fortæller han.

- Der er nogle, der er kommet til skade eller har slid, og dem kunne man måske godt hjælpe til at blive nogle år længere i byggebranchen, hvis de fik aflastet nogle af de gener, de har, siger Flemming Hansen.

Produktiviteten må dog ikke vægtes højere end fokusset på at nedsætte belastningen, mener 3F-konsulenten.

- Det må ikke føre til, at nu kan man så bare løfte mere eller lave flere bevægelser, for så er man jo lige vidt, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

Annonce