cookie-og-privatlivspolitik
Ændret adfærd viser ifølge professor, at befolkningen i høj grad har lyttet til myndighedernes kommunikation om de nye varianter. (Arkivfoto).
Ændret adfærd viser ifølge professor, at befolkningen i høj grad har lyttet til myndighedernes kommunikation om de nye varianter. (Arkivfoto).
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Indland

Nye coronavarianter får de fleste borgere til at ændre adfærd

Danskere er bekymrede for nye, mere smitsomme coronavarianter og har derfor ændret adfærd, viser rapport.
23. januar 2021 kl. 10:15 Af Ritzau

Annonce

Stort set hele den danske befolkning kender til de nye og mere smitsomme coronavarianter.

Og cirka 60 procent af borgerne har ændret adfærd som følge af tilkomsten af dem, mens godt 70 procent er bekymrede over dem.

Det viser den seneste Hope-rapport fra Aarhus Universitet, hvor danskernes holdning og adfærd under epidemien undersøges.

- Vi kan se, at omkring 60 procent af befolkningen siger, at de i højere grad følger myndighedernes anbefalinger netop på grund af de her smitsomme varianter.

- Så folk har ikke bare hørt om dem. Men de siger rent faktisk, at de som følge af dem i højere grad er opmærksomme på at gøre, som de bliver bedt om, siger professor Michael Bang Petersen, som står bag rapporten.

Annonce

Den ændrede adfærd viser ifølge professoren, at befolkningen i høj grad har lyttet til myndighedernes kommunikation om de nye varianter.

- Det, vi kan se, er, at i den danske befolkning er der 95 procent, der siger, at de har hørt om de her smitsomme varianter. Det er det højeste sammenlignet med de andre europæiske lande, som vi også undersøger.

- Det tyder på, at de danske myndigheder i meget høj grad er lykkedes med deres kommunikation og har fået budskabet ud i de fleste afkroge af det danske samfund, siger Michael Bang Petersen.

Han fortæller, at flere i den danske befolkning har hørt om de mere smitsomme varianter end i eksempelvis Storbritannien.

Det er bemærkelsesværdigt, da en af de mere smitsomme varianter - B117 - blev opdaget i netop Storbritannien.

Annonce

Der er dog flere i Storbritannien, som har ændret adfærd, end i Danmark. Cirka 75 procent af befolkningen har ændret adfærd sammenlignet med omtrent 60 procent i Danmark. Til denne sammenligning hører det imidlertid med, at smitte med B117 er mere udbredt i Storbritannien end i Danmark.

Samtidig viser resultaterne fra rapporten, at den danske befolkning også i høj grad bakker op om den førte politik, hvor restriktioner bliver strammet, selv om smittetallene egentlig går den rigtige vej.

Michael Bang Petersen oplyser, at det er første gang siden foråret og sommeren, at der er en stigende opbakning til regeringens politik.

Han fortæller også, at de nye varianter har ført til en holdningsændring på et andet punkt hos befolkningen. Bekymringen for kapaciteten på hospitalerne er nemlig nu lige så stor som for samfundsøkonomien.

Det er første gang under epidemien, at det er tilfældet.

Annonce
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

AF: JOHN WENNERWALD

Facebook skal bidrage 28. februar 2021 kl. 21.20

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

Annonce

ANNONCE