cookie-og-privatlivspolitik
Forældreansvarsloven, som bopælsreglen er en del af, hører under socialminister Astrid Krag (S), der ifølge Politiken er på ferie. (arkivfoto)
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Indland

Nye skilsmisseregler trækker konflikter i langdrag

Ny skilsmisseregel skulle skåne børn for skænderier. Men reglen gør, at børnene lever længere i konflikt.
16. juli 2019 kl. 22:36

Annonce

Den 1. april kom der nye regler for forældre, som skal skilles.

En regel skal ligestille forældrene og skåne barnet for konflikt ved at lade barnet have bopæl hos både far og mor de første tre måneder efter skilsmissen.

Men den foreløbige erfaring hos Mødrehjælpen er, at en del af systemet virker modsat. Det skriver Politiken onsdag.

- Det, vi indtil videre kan se i forhold til denne her regel, er, at den desværre ser ud til at forlænge og forøge konflikterne for børnene, siger vicedirektør i Mødrehjælpen Trine Schaldemose til Ritzau.

Særligt den nye bopælsregel skaber problemer. Reglen blev blandt andet lavet, så forældrene ikke træffer afgørende beslutninger, mens de er i krise over skilsmissen.

- Inden lovgivningen trådte i kraft, der havde vi en bekymring om, at denne her dele-bopælsperiode på tre måneder i højere grad ville forlænge en afgørelse, end den ville give tid og rum til eftertanke.

- Det, vi kan se nu, er, at det desværre ser ud til, at det er sådan, det bliver, siger Schaldemose.

I den første halvanden måned med de nye regler modtog Mødrehjælpens rådgivning godt 300 spørgsmål om reglerne. 52 af dem handlede om den delte bopæl.

Henvendelserne kommer eksempelvis fra forældre, der ikke kan søge ny bolig, fordi det er uafklaret, om de skal bo med deres børn.

Forældrene er også usikre på, hvordan de er stillet, hvis en dommer senere skal afgøre, hvem børnene skal bo hos. Det er nemlig kutyme, at den forælder, som børnene har folkeregistreret adresse ved, er bedst stillet i retten. Derfor vil mange forældre ikke fraflytte den fælles bolig.

Foreningen Danske Familieadvokater oplever samme problemer med de nye regler. Det siger foreningens formand, Anne Broksø, til Politiken.

- Vi støder hele tiden på familier, som lider under den her regel. Ikke mindst børnene, som er tvunget til at bo midt i konflikten i tre måneder ekstra, fordi ingen af forældrene tør flytte.

- Undervejs bliver konflikten mellem forældrene ofte optrappet, fordi situationen er så højspændt.

Den socialdemokratiske socialordfører, Camilla Fabricius, er klar til at lytte til forældrene:

- Der er jo tale om helt nye regler, som man er nødt til at evaluere på et tidspunkt. Når det skal ske, vil vi meget gerne inddrage Mødrehjælpens erfaringer for at se, om der er noget, som skal justeres.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

Annonce