cookie-og-privatlivspolitik
Et nyt omfattende, internationalt studie gør op med forestillingen om grøn vækst. Det er ikke realistisk, at verdensøkonomien kan blive ved med at vokse, hvis vi skal nedbringe belastningen på klimaet og biodiversiteten, lyder det. (Arkivfoto).
Et nyt omfattende, internationalt studie gør op med forestillingen om grøn vækst. Det er ikke realistisk, at verdensøkonomien kan blive ved med at vokse, hvis vi skal nedbringe belastningen på klimaet og biodiversiteten, lyder det. (Arkivfoto).
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Indland

Nyt studie skyder forhåbninger om grøn vækst ned

Verdensøkonomien kan ikke vokse, uden at CO2-udledningerne følger med, lyder konklusionen i omfattende studie.
17. juli 2019 kl. 03:37 Af /ritzau/

Annonce

En ny rapport gør op med forestillingen om, at velstående landes økonomi kan fortsætte med at vokse, samtidig med at landene nedbringer belastningen på klimaet og biodiversiteten.

Det skriver Information.

Rapporten er udarbejdet af et internationalt forskerhold for European Environmental Bureau, EEB, der er et netværk for 150 grønne organisationer i Europa.

Debatten om grøn vækst har stået på i årtier. Centralt i debatten er idéen om, at den økonomiske vækst kan gøres grøn.

Det vil sige, at man anser det for realistisk, at CO2-udledningerne, tabet af biologiske arter og andre kritiske miljøbelastninger kan bringes ned, mens økonomien fortsætter med at vokse.

Det er den position, som rapporten gør stærke indvendinger imod.

- Der er ikke nogen empirisk dokumentation til støtte for eksistensen af en afkobling af økonomisk vækst fra miljømæssigt pres i noget nær den udstrækning, der er nødvendig for at afværge miljømæssigt sammenbrud, står der i rapporten med titlen "Decoupling Debunked".

- Den undersøgte litteratur viser klart, at der ikke er noget empirisk bevis for, at en sådan afkobling i øjeblikket finder sted, lyder det.

Forskerne identificerer syv faktorer som årsag til, at økonomisk vækst ikke kan afkobles fra CO2-udledninger og pres på miljøet.

En af dem er de stigende energiomkostninger.

En anden faktor er den såkaldte "rebound-effekt". Det vil sige, at økonomiske gevinster opnået ved effektivisering af eksempelvis energianvendelsen ofte investeres i aktiviteter.

Og det indebærer et nyt energiforbrug - når bilen kører længere på literen, bliver det fristende at bruge den mere og køre længere, fordi det ikke vil være dyrere.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

Annonce