cookie-og-privatlivspolitik
Der testes løs landet over i disse tider, hvor den nye Omikron-variant vinder mere og mere frem. (Arkivfoto)
Der testes løs landet over i disse tider, hvor den nye Omikron-variant vinder mere og mere frem. (Arkivfoto)
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Indland

Omikron-variant nærmer sig 200 tilfælde i Danmark

- Vi ser en bekymrende stigning i antal Omikron-smittede i Danmark, siger Henrik Ullum, direktør i SSI.
05. december 2021 kl. 14:16 Af Ritzau

Der er i alt fundet 183 tilfælde af den nye Omikron-variant af coronavirus i Danmark. Det oplyser Statens Serum Institut på sin hjemmeside søndag.

I fredags var tallet på 18, hvor der desuden var 42 andre tilfælde, som afventede yderligere undersøgelse.

- Vi ser en bekymrende stigning i antal Omikron-smittede i Danmark, siger Henrik Ullum, administrerende direktør i Statens Serum Institut (SSI), til hjemmesiden.

- Der er nu igangværende smittekæder, hvor smitten ses blandt folk, der ikke har været ude at rejse eller har forbindelse til rejsende.

- Vi arbejder på højtryk for at bremse udviklingen med hurtig laboratoriepåvisning af virusvarianten, så Styrelsen for Patientsikkerhed kan starte smitteopsporingen hurtigst muligt.

Annonce

- Den tid, vi vinder, skal vi bruge til at få vaccineret flest muligt. En høj immunitet giver vores samfund mere robusthed, hvis Omikron-smitten stiger yderligere, siger han.

Birgitte Drewes, vicedirektør i Styrelsen for Patientsikkerhed, konstaterer også, at Omikron er i fremmarch i Danmark. Det var også forventningen, efter at varianten først så dagens lys.

- Vi foretager intensiveret smitteopsporing af alle bekræftede eller mistænkte tilfælde af Omikron-varianten, siger hun i en skriftlig kommentar.

Nu handler det om at forsinke udbredelsen, samtidig med at få flere vaccineret.

- Det er kun godt en uge siden, at vi så de første tilfælde af Omikron-varianten i Danmark. Siden er det gået stærkt, siger Drewes.

Annonce

- Vi har blandt andet et smitteudbrud i Jylland efter en julefrokost med 150 mennesker.

- Her har vi aktuelt blandt gæsterne registeret 55 smittede, hvoraf 38 er Omikron-bekræftet ved variant-PCR og 15 er bekræftet ved WGS (en såkaldt helgenomsekventering, som er en laboratorieanalyse baseret på en blod- eller vævsprøve, red.), siger hun.

Drewes henviser til en i medierne allerede omtalt julefrokost i Viborg.

Til Ritzau uddyber hun, at den intensiverede smitteopsporing i forhold til Omikron-varianten fortsætter som i den seneste tid.

- Vi fortsætter med at gå ud til tredje led. Altså vi går ud til de smittedes nære kontakter og de nære kontakters nære kontakter. Dem beder vi om at gå i isolation og blive testet.

Annonce

- Så vi kaster nettet bredere ud end ved den almindelige Delta-variant. Så det er rigtig mange mennesker, siger hun.

Drewes understreger, at det udelukkende handler om at forsinke udbredelsen af Omikron-varianten.

- Hver dag, vi kan forsinke, er en dag givet god ud, siger hun.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver i et opslag på Facebook søndag aften, at der stadig er meget, man ikke ved om den nye variant.

- Imens vi afventer mere viden og mere data om Omikron, og hvordan den spreder sig i en vaccineret befolkning, er det afgørende, at vi holder den så langt nede som muligt, lyder det blandt andet i opslaget.

Annonce
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

Annonce

ANNONCE