cookie-og-privatlivspolitik
Blandt de mange danskere i kinesisk database er ifølge Jyllands-Posten justitsminister Nick Hækkerup og Barbara Bertelsen, der er departementschef i Statsministeriet.
Blandt de mange danskere i kinesisk database er ifølge Jyllands-Posten justitsminister Nick Hækkerup og Barbara Bertelsen, der er departementschef i Statsministeriet.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland

Over 700 danskere er kortlagt i kinesisk database

Gennem et læk fra kinesisk it-selskab er der fundet data om mere end 700 danskere.
15. september 2020 kl. 14:52 Af Ritzau

Annonce

Over 700 danskere optræder i en lækket database fra et kinesisk it-selskab, som kan have tråde til den kinesiske regering.

På listen er fremtrædende ministre, politikere og embedsmænd. Det skriver Jyllands-Posten.

Databasen er udarbejdet af den kinesiske virksomhed Zhenhua. Den er mistænkt af en række forskere for at have videregivet informationerne til virksomheder, der har tætte forbindelser til den kinesiske regering.

Ifølge forskeren bag datalækket, Christopher Balding, har den kinesiske virksomhed siden 2017 indsamlet oplysninger om 2,4 millioner personer verden over.

Det gælder blandt andet prominente politikere, diplomater, meningsdannere og militærfolk.

Blandt de mange danskere i databasen er ifølge Jyllands-Posten justitsminister Nick Hækkerup og Barbara Bertelsen, der er departementschef i Statsministeriet.

Det samme er chefen for Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen. Desuden finder man ambassadører og diplomater.

Firmaet har ifølge avisen også trukket informationer på de enkelte personers familier.

Politiken har også fået adgang til navnene i den lækkede database. Seniorforsker Flemming Spidsboel fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) synes ikke, det er mærkeligt, at sådanne lister findes.

- Hvis man er interesseret i Danmark og den danske debat, så har man her valgt at kigge på toppen af samfundet, og det er rigtig svært for os at bremse, siger han til Ritzau.

Flemming Spidsboel påpeger, at data om familier for eksempel kan bruges til at hacke sig vej til en kendt persons kommunikation.

- Måske kan man finde kompromitterende materiale, som man kan presse folk med. Måske er folk i økonomisk uføre, og de kan derfor måske bestikkes, siger han.

De mange data indsamlet af Zhenhua blev for godt fire måneder siden lækket til Christopher Balding.

Han har siden med hjælp fra et cybersikkerhedsfirma i Australien genskabt dele af databasen.


KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tag Coronasnakken med dit barn 27. september 2020 kl. 22.21

AF: ANDREAS ALBERTSEN

Tag stilling til organdonation 25. september 2020 kl. 12.19

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

Annonce