cookie-og-privatlivspolitik
Nattelivet står til at åbne som en del af fase 4 af genåbningen af samfundet. Flere partier vil dog have fasen udskudt. (Arkivfoto)
Nattelivet står til at åbne som en del af fase 4 af genåbningen af samfundet. Flere partier vil dog have fasen udskudt. (Arkivfoto)
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Indland

Partier vil udskyde genåbning efter Mølbak-melding

SSI-direktør Kåre Mølbak anbefaler, at genåbning af samfundet sættes på pause efter stigende smittetilfælde.
04. august 2020 kl. 15:59 Af Ritzau

Annonce

Fase 4 af genåbningen af samfundet bør udskydes. Sådan er meldingen fra Enhedslisten og SF, efter at direktør hos Statens Serum Institut Kåre Mølbak tirsdag har sagt til fagbladet Ingeniøren, at han ikke kan anbefale yderligere genåbning.

Det skyldes det stigende antal af bekræftede tilfælde af covid-19, der er set den seneste tid.

- Vi vil lytte meget til, hvad han siger, og det går jeg også ud fra, at regeringen vil. Det vil have som konsekvens, at vi ikke kan gennemføre genåbningens fjerde fase, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

Samme meldingen kommer fra SF's ditto, Kirsten Normann Andersen:

- Det er ret bekymrende, sådan som smittetallet stiger lige nu. Det virker umiddelbart meget risikabelt at åbne natklubber og øge antallet af mennesker, der kan være sammen, siger hun.

Den fjerde fase af genåbningen, der blandt andet omhandler nattelivet, står ifølge en politisk aftale til at ske "primo august".

Partilederne skal dog først mødes og forhandle 12. august, og det ser altså ikke ud til, at genåbning bliver først i august.

Venstre vil genåbne Danmark, medmindre der kommer sundhedsfaglige grunde til at lade være.

Der er behov for klarhed over, om meldingen fra Mølbak står for hans egen regning eller gælder sundhedsmyndighederne som helhed - altså inklusive Sundhedsstyrelsen, mener sundhedsordfører Martin Geertsen.

- Under alle omstændigheder er der skabt så meget uklarhed, at vi bliver nødt til at bede regeringen komme med en plan for, hvad vi så gør nu, hvis det er en samlet anbefaling fra sundhedsmyndighederne, siger han.

Sundhedsstyrelsen ønsker ikke at kommentere Mølbaks udmelding, men henviser til ministeriet for spørgsmål om genåbningen.

Sundheds- og Ældreministeriet er ikke vendt tilbage på Ritzaus henvendelse. Hos Socialdemokratiets pressetjeneste er meldingen, at det netop er sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der skal kommentere Mølbaks udmelding.

Dansk Folkeparti vil have fremrykket mødet om genåbningens næste fase, så Kåre Mølbaks udtalelser kan diskuteres.

- Jeg håber, ministeren vil rykke det frem, så vi kan diskutere de ting og få stillet de spørgsmål, vi gerne vil stille - om det er alt, der fortsat skal følges i fase 4, eller om der skal kigges på andre ting, siger sundhedsordfører Liselott Blixt.

Lige nu er det forbudt at forsamles mere end 100 personer. Fra 8. august står det dog til at blive hævet til 200 for udvalgte arrangører.

Det er ikke en del af faserne af genåbningen, men fremgår af en anden aftale. I planen for genåbningen er der dog et forbud mod arrangementer med flere end 500 personer til minimum 31. august.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

AF: MARTIN WOUTERS

lindholm ghetto 18. september 2020 kl. 17.00

AF: MARTIN WOUTERS

storstrøms bro 17. september 2020 kl. 13.57

Annonce