cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Politikere: Etbarnspolitik har ingen gang på jorden

Flere politikere ryster på hovedet af danske miljø- og klimaeksperters forslag om etbarnspolitik.
20. april 2019 kl. 15:48

Annonce

Sygt, nedrigt og perverst.

Sådan lyder reaktionen fra Søren Espersen (DF) på eksperters forslag om at indføre etbarnspolitik i lande med mange unge mennesker for at bremse befolkningsvæksten.

- Hele ideen er nedrig, og man kan ikke andet end at afvise det. Den slags har ingen gang på jorden. Heldigvis, siger han.

- Det kan kun foregå i et kommunistisk styre som Kina. Jeg bryder mig bestemt ikke om, at et internationalt system skal beordre unge mennesker til ikke at få børn.

Rasmus Nordqvist, som er udenrigs- og klimaordfører i Alternativet, mener, at forslaget flytter fokus fra det vigtige, nemlig CO2-reduktion.

- Samtidig skal vi arbejde med langsigtet udvikling, men at diskutere en decideret etbarnspolitik i så ulig en verden, som vi har nu, er at flytte fokus.

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen er også skeptisk.

- Der er store udfordringer ved at lave rigide krav om etbarnspolitik, og det er jeg slet ikke tilhænger af, siger han.

- Jeg vil hellere gøre det af frivillighedens vej med undervisning og prævention. En lovbefalet etbarnspolitik kommer der intet godt ud af.

De Konservatives udenrigsordfører Naser Khader ser dog en vis fornuft i forslaget.

- I nogle afrikanske, asiatiske og mellemøstlige lande er det ved at løbe løbsk. En vej at gå er at hjælpe de lande med befolkningsbegrænsning som etbarns- eller tobarnspolitik, siger han.

- Der skal en kulturændring til, for grunden til, at man i mange lande får mange børn, er, at der ikke er en velfærdsstat, som kan sørge for én, når man bliver gammel, syg eller arbejdsløs.

En kritik af forslaget lyder, at en begrænsning af børn strider mod retten til at stifte familie og få så mange børn, man vil.

Naser Khader mener, det kommer an på, hvilken metode man bruger.

- Man kan gøre det på en klog måde, hvor der ikke er så meget pisk, men mere gulerod, så man belønner de familier, der kun får et eller to børn.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

Annonce