cookie-og-privatlivspolitik
Hvis en elev testes positiv for coronavirus via en lyntest, skal det først bekræftes med en mere pålidelig PCR-test, før elevens klasse skal sendes hjem. (Arkivfoto)
Hvis en elev testes positiv for coronavirus via en lyntest, skal det først bekræftes med en mere pålidelig PCR-test, før elevens klasse skal sendes hjem. (Arkivfoto)
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Indland

Positiv lyntest skal bekræftes af PCR-test før elever hjemsendes

Hvis en lyntest viser, at en elev er coronasmittet, skal hele klassen ikke længere isoleres med det samme.
15. april 2021 kl. 10:32 Af Ritzau

Hvis en lyntest opdager et coronatilfælde på skoler og uddannelser, er det ikke længere anbefalingen at isolere hele den smittede klasse med det samme.

I stedet skal en mere pålidelig PCR-test sikre, om den smittede overhovedet er smittet. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Med den nye anbefaling kan resten af klassen fortsætte skolegangen uændret, mens den måske smittede elev skal gå i isolation og få foretaget en PCR-test.

Det er først, hvis PCR-testen også er positiv, at skolen skal sætte ind.

- Konkret betyder vores nye anbefaling, at hvis én gymnasieelev for eksempel tester positiv, så går eleven i selvisolation og får foretaget en PCR-test.

Annonce

- Resten af stamklassen går først i isolation, hvis elevens positive lyntestsvar bliver bekræftet med en positiv PCR-test.

- Er PCR-testen derimod negativ, kan eleven bare komme tilbage i skole, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Baggrunden for den nye anbefaling er, at personer, der ikke er smittede med coronavirus, i nogle tilfælde alligevel kan få et positivt svar fra en lyntest.

Det kaldes en falsk positiv lyntest.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle positive lyntest følges op med en PCR-test. Både fordi PCR-testen er mere præcis og for at undersøge for virusvarianter.

Annonce

- Det er rigtig vigtigt, at alle, der får et positivt svar ved lyntest, får lavet en opfølgende PCR-test - helst samme dag.

- På den måde undgår den testede og de nære kontakter at isolere sig i længere tid unødigt, og samtidig ved vi, hvor mange falsk-positive der er, siger Helene Probst.

Anbefalingen gælder kun for skoler og uddannelser, hvor der sker regelmæssig screening.

I folkeskolen bliver elever på 12 år og opefter regelmæssigt testet for corona, og det samme gør elever på ungdomsuddannelserne.

Anbefalingen om at vente med at sende klassen hjem, til der er et bekræftet positivt svar på den opfølgende PCR-test, omfatter også lærere og undervisere, som regelmæssigt screenes på skoler og uddannelser.

Annonce
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

Annonce

ANNONCE