cookie-og-privatlivspolitik
I mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget risiko for depression, stress og angst, når en arbejdsplads indfører præstationsløn. Det viser et studie fra Aarhus Universitet.
I mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget risiko for depression, stress og angst, når en arbejdsplads indfører præstationsløn. Det viser et studie fra Aarhus Universitet.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland

Præstationsløn kan påvirke ansattes mentale helbred

Ansattes psykiske helbred kan blive påvirket negativt, hvis der indføres præstationsløn, viser nyt studie.
17. juni 2019 kl. 10:57

Annonce

Antallet af recepter på medicin mod depression og angst til medarbejdere stiger, når virksomheder indfører en eller anden form for præstationsløn.

Det viser et omfattende studie fra Aarhus Universitet om præstationsløn og psykisk helbred. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Forskerne bag studiet har sammenholdt data om lønforhold, demografi og medicinske recepter. Oplysningerne stammer fra 1309 danske virksomheder og deres i alt 318.717 fuldtidsansatte.

Datamaterialet er indsamlet i fra 1996 til 2006. Studiet fokuserer på de virksomheder, som i den periode ændrede deres lønningsform og overgik til en form for præstationsløn.

Det betyder, at lønnen afhænger af, hvor meget man som medarbejder sælger, skaber eller på anden måde udvikler.

Men ifølge forskerne påvirker det i mange tilfælde de ansatte negativt i form af øget risiko for depression, stress og angst.

Forbruget af medicin mod angst og depression steg mellem fire og seks procent i forhold til andre virksomheders medarbejdere. Det er godt 2000 flere patienter med recepter mod angst og depression.

Indførelsen af præstationsløn påvirker en del medarbejderes mentale sundhed. Det vurderer Michael S. Dahl, der er professor på Institut for Virksomhedsledelse og har været med til at lave studiet.

- Især medarbejdere over 50 år er udsatte, hvilket både kan skyldes, at ældre medarbejdere er mindre modtagelige for strukturelle ændringer i jobbet, og at de er mindre jobmobile og dermed har sværere ved at finde andet arbejde, siger han i pressemeddelelsen.

Studiet er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Academy of Management Discoveries.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM SOMMER

Ifm. Hver fjerde dansker:… 21. oktober 2019 kl. 14.14

AF: BJARKE ROSENKILDE

Moderne befolkningsopdragelse 21. oktober 2019 kl. 12.46

AF: BJARKE ROSENKILDE

Når Gud er død. 21. oktober 2019 kl. 02.13

AF: JOHN WENNERWALD

Velfærd i kommunerne 20. oktober 2019 kl. 21.26

Annonce