cookie-og-privatlivspolitik
Befolkningen er generelt set gode til at lade sig teste. I påskeugen tog hver anden en test, viser data fra Hope-projektet på Aarhus Universitet, der undersøger befolkningens adfærd under coronapandemien.
Befolkningen er generelt set gode til at lade sig teste. I påskeugen tog hver anden en test, viser data fra Hope-projektet på Aarhus Universitet, der undersøger befolkningens adfærd under coronapandemien.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland

Professor efter påsken: Vi står på god platform for næste fase

Vi ser flere mennesker end i starten af året, men er samtidig gode til at lade os teste, konkluderer rapport.
07. april 2021 kl. 09:25 Af Ritzau

Der har ikke været en stor stigning i antallet af personer, vi ser, i forbindelse med påsken, og der er samtidig stor tilslutning til at blive testet og tage en vaccine.

Sådan lyder konklusionen i den seneste rapport fra Hope-projektet på Aarhus Universitet, der under coronapandemien undersøger befolkningens adfærd og holdninger.

Professor i statskundskab Michael Bang Petersen, der står i spidsen for projektet, vurderer, at det er en god platform for de næste faser i genåbningen.

- Folk har handlet fornuftigt hen over påsken. Der er ikke sket et stort hop i antallet af kontakter, som vi har.

- Vi ser lidt flere end tidligere, og det skyldes, at mange ikke opfatter situationen som alvorlig lige nu.

Annonce

- Men samtidig er vi gode til at lade os teste, og folk har stadig tillid til myndighedernes anbefalinger og råd, og det tyder på, at folk er klar til at stramme op igen, hvis det skulle blive nødvendigt, siger Michael Bang Petersen.

I gennemsnit ser befolkningen lidt flere end fem personer uden for hjemmet, som man er så tæt med, at man kan risikere at smitte hinanden.

Tallet har været stigende gennem hele 2021, men er stadig under det halve af niveauet sidste sommer og dele af efteråret, hvor der dog ikke var de samme stramme restriktioner som nu.

En af konklusionerne i rapporten er, at der er stor tilslutning til test. Rigtig mange bliver testet, inden de mødes med for eksempel familien.

Ifølge undersøgelsen er omkring 50 procent af befolkningen blevet testet i påskeugen. Det er ikke set højere under pandemien.

Annonce

Samtidig peger Michael Bang Petersen på, at der fortsat er stor opbakning til vaccinerne.

Det er på trods af den seneste tids uro omkring AstraZeneca-vaccinen.

Mere end ni ud af ti af er klar til at tage et stik.

Andelen er steget enkelte procentpoint, siden Danmark valgte at sætte vaccinationer med AstraZeneca på pause. Det gør sig især gældende blandt dem, der lige nu står forrest i vaccinekøen.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

Annonce

ANNONCE