cookie-og-privatlivspolitik
Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) kan danskerne godt vænne sig til tanken om at skulle revaccineres mod coronavirus i de kommende år. (Arkivfoto)
Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) kan danskerne godt vænne sig til tanken om at skulle revaccineres mod coronavirus i de kommende år. (Arkivfoto)
Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Indland

Professorer tror på behov for at skulle revaccinere mod corona

Statsministeren forventer, at befolkningen ikke kan nøjes med en gang coronavaccination. Professorer er enige.
04. marts 2021 kl. 20:36 Af Ritzau

Danskerne kan godt begynde at vænne sig til tanken om, at det ikke bliver nok med én runde coronavaccination. Der kan nemlig blive brug for at revaccineres.

Det har statsminister Mette Frederiksen (S) sagt torsdag på et pressemøde.

Vurderingen af at der fremover kan blive behov for at revaccinere mod corona, står hun ikke alene med.

Også Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, forventer, at man i fremtiden kommer til at skulle vaccinere igen mod virusset.

- Præcis hvornår det bliver nødvendigt og relevant at gøre, det er vi ved at få defineret nu.

Annonce

- Men man skal forvente, at der bliver behov for, at vi eftervaccinerer i tiden fremover. Ligesom vi for eksempel allerede gør det imod influenza, siger Jens Lundgren.

Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, ser ligeledes en fremtid, hvor der bliver behov for at revaccinere befolkningen.

Ligesom Jens Lundgren siger han, at det endnu ikke er til at vide, hvor ofte der bliver behov for at få en ny vaccination.

- Vi ved heller ikke, om alle grupper skal vaccineres lige hyppigt.

- Det afhænger af den viden, vi er i gang med at få fra Danmark og globalt om vaccineresponset, skriver Søren Riis Paludan i en sms.

Annonce

Herhjemme er der lige nu tre coronavacciner, der er godkendt til brug. Fælles for dem er det, at man ikke med sikkerhed ved, hvor længe de har effekt.

Der er også usikkerhed om, præcis hvor godt de beskytter mod nye varianter af coronavirus - også selv om det tyder på, at de har en effekt mod blandt andet den britiske variant B117.

Uagtet at der stadig er usikkerhed om, hvor længe vaccinerne varer, så peger Jens Lundgren på to forhold, der taler for, at danskerne skal revaccineres.

- For det første kan vi se, at når man måler på, hvordan vores immunsystem reagerer, så kan man i tiden efter vaccinationen se, at niveauet af immuniteten falder.

- For det andet er der som bekendt nye varianter af virus, som hele tiden udvikler sig. Derfor vil vaccinen, når vi skal genvaccineres på et senere tidspunkt, være justeret, så den også virker mod de varianter, siger han.

Annonce

Statsministerens kommentar faldt torsdag i forlængelse af, at hun på et pressemøde sammen med statslederne fra Israel og Østrig kunne præsentere et fælles ønske om at etablere eller finde fabrikker, der på sigt kan producere vacciner mod coronavirus.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

Annonce

ANNONCE