cookie-og-privatlivspolitik
Sammen med det øvrige offentlige Danmark lukkede domstolene ned i midten af marts. Kun særligt kritiske sager som blandt andet grundlovsforhør blev fortsat behandlet. (Arkivfoto)
Sammen med det øvrige offentlige Danmark lukkede domstolene ned i midten af marts. Kun særligt kritiske sager som blandt andet grundlovsforhør blev fortsat behandlet. (Arkivfoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Indland

Referater bestrider forklaring om corona-lukning af domstole

De Radikale kalder minister i samråd, efter Information afslører mødereferater om nedlukning af domstole.
31. juli 2020 kl. 21:06 Af Ritzau

Annonce

I midten af marts lukkede domstolene ned sammen med det øvrige offentlige Danmark på grund af udbruddet af coronavirus.

Siden har Justitsministeriet og Domstolsstyrelsen afvist, at det var regeringen, der lukkede domstolene og afgjorde tidspunktet for genåbning.

Mødereferater fra møder i den krisestab, som Domstolsstyrelsen nedsatte efter nedlukningen af landet 11. marts, forstærker dog mistanken om, at det var regeringens beslutning.

Det skriver Dagbladet Information, som har modtaget referaterne fra en anonym kilde, efter at mediet har fået afslag på at få aktindsigt i referaterne.

I et referat fra et møde 8. april fremgår det, at der er "enighed om, at regeringens udmelding indebærer, at domstolene uændret er lukket ned til den 10. maj 2020".

Juridiske eksperter vurderer over for mediet, at referaterne underbygger, at beslutningen blev truffet af regeringen.

- Det er ikke i overensstemmelse med retsplejeloven og dermed ikke i overensstemmelse med grundloven, siger Jonas Christoffersen, til Information.

Han er advokat og tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder og har skrevet en rapport om nedlukningen for tænketanken Justitia.

Kristian Hegaard, retsordfører for De Radikale, har på baggrund af historien indkaldt ministeren til et samråd.

- Det er et grundlæggende princip, at vi har en tredeling af magten. Folketinget, regering og domstolene spiller på hver sin banehalvdel og er uafhængige, siger han til Ritzau.

Her skal ministeren forklare, hvad der er sket.

- Indtil da kan jeg ikke vide, hvad der kommer ud af det. Men jeg håber selvfølgelig ikke, at regeringen har blandet sig i forholdene omkring domstolene, siger Kristian Hegaard.

Justitsministeriet og Domstolsstyrelsen har over for Dagbladet Informationn afvist at kommentere historien.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

Annonce